El president de França, el socialista François Hollande, va assegurar que no es presentarà com a candidat a la reelecció en els comicis d'abril i maig de 2017. Hollande, de 62 anys, va fer aquest anunci en una declaració a l'Elisi i es converteix així en el primer president francès de la V República que renuncia a una reelecció.

«Sóc conscient dels riscos que comportaria la meva candidatura, que no reuneix tots els consensos. He decidit no ser candidat a l'elecció presidencial, he decidit no renovar el meu mandat», va assenyalar en una declaració televisiva de deu minuts. L'encara cap d'Estat va repassar els desafiaments que afronta el país, des del populisme d'ultradreta fins al ­terrorisme gihadista, i va defensar la seva gestió en aspectes com el combat a l'atur, el medi ambient o la defensa de les llibertats.

«Us ho dic francament. El perill més gran és el proteccionisme, és tancar-se en un mateix. Aquest serà el major desastre per als francesos», va assenyalar el mandatari, un dels més impopulars de les últimes dècades.

Tampoc li va semblar el millor el projecte que defensa el candidat conservador François Fillon, elegit en primàries diumenge passat. Però Hollande va assegurar que, per sobre de la seva ambició, situa l'interès del país. «L'experiència m'ha aportat la humilitat necessària en la meva tasca com a president», va assegurar Hollande.

Nova candidatura

El seu anunci va coincidir amb el primer dia en què es podia presentar les candidatures per a les primàries de l'esquerra, a les quals es va postular l'exministre d'Economia Arnaud Montebourg, que és representant de l'ala més esquerrana del Partit Socialista.

Els sondejos auguraven mals resultats electorals a Hollande, per darrere de l'aspirant del centredreta Fillon, de la ultradretana Marine Le Pen i de dos candidats de l'àmbit de l'esquerra, el moderat Emmanuel Macron i el radical Jean-Luc Mélenchon.