El PSOE va registrar una proposició de llei orgànica de seguretat ciutadana que suposaria la derogació efectiva de la «llei mordassa» i la tornada «temporal» a la norma anterior a 2011, per així reformar-la i modernitzar-la a través d'un procés d´esmenes. Després de l'aprovació aquesta setmana al ple, amb el vot en contra del PP i l'abstenció de Ciutadans, d'una moció del grup socialista que reclama a l'Executiu de Mariano Rajoy la derogació de la seva llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a «llei mordassa», els socialistes van fer el «segon pas» per acabar amb «un dels elements que més ha atacat els drets i llibertats dels ciutadans» durant la primera legislatura de Rajoy, segons el seu criteri.

El portaveu del grup, Antonio Hernando, va destacar a la «prioritat» que suposa derogar la «llei mordassa» per als socialistes. Va explicar que la seva proposta suposa abolir les sancions a les persones que participin a manifestacions, a les que es manifestin davant el Congrés i el Senat i a les que utilitzin imatges de membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, així com deroguen la possibilitat que als periodistes se'ls requisi el material gràfic.

També suposaria impossibilitar els escorcolls personals a llocs públics, «deixant pràcticament nua aquesta persona a la via pública», i anul·lar la consideració d'infracció greu de les faltes de respecte a una autoritat pública o a un funcionari de les forces de l'Estat.

Durant el ple de dimarts es va visualitzar que hi ha una àmplia majoria del Congrés que rebutja de ple la «llei mordassa» i que exigeix ??al Govern canvis substancials o la seva supressió. A més del PSOE, que va ser l'impulsor de la moció, entre els més bel·ligerants també hi ha Units Podem, ERC, PNB, PDECat, Compromís i altres partits del Grup Mixt. Així mateix, Ciutadans s'ha mostrat a favor de canviar alguns dels articles «inconstitucionals». Tota aquesta majoria parlamentària deixa sol el PP i obre la porta al fet que la Llei de Seguretat Ciutadana sigui la primera rectificada en ferm pel Congrés.