El Govern va aprovar un reial decret llei de mesures fiscals pel qual modifica l'impost de societats i els impostos especials, amb pujades de l'alcohol (5 per cent) i el tabac (2,5 per cent) per recaptar 4.650 milions d'euros addicionals. El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va explicar que la major part de l'increment recaptatori, 4.300 milions, correspon a canvis en l'Impost de Societats, mentre que els altres 350 milions provindran dels especials. Aquests canvis fiscals formen part d'un pla per incrementar la recaptació tributària en 7.500 milions d'euros per complir els objectius de dèficit públic.

El reial decret llei inclou els canvis en l'impost de societats, dirigits a apropar al tipus real al nominal -que es manté en el 25% - mitjançant l'eliminació d'una sèrie de deduccions. Montoro va calcular que amb aquestes modificacions la recaptació anual aconseguiria entre 25.000 i 26.000 milions d'euros, «molt lluny» encara dels 44.000 milions que es recaptaven el 2007 abans de la crisi.

En concret, la normativa limitarà la compensació de les bases imposables negatives de períodes anteriors i l'aplicació de deduccions per evitar la doble imposició internacional. A més, modificarà la tributació de la regressió de pèrdues per deteriorament dels valors representatius de participacions en el capital i evitarà les deduccions per transmissió de pèrdues derivades de la transmissió de fons propis d'entitats residents i no residents.

Quant als impostos especials, es modificarà el que afecta les llavors de tabac per «adequar la tributació a la tributació que recomana la Unió Europea» mitjançant l'anomenat sistema de doble mínim, que evita la venda per sota d'un determinat preu. Així, en aquest impost s'incrementa el component específic pel que fa a l'ad valorem, en una quantia del 2,5% per als cigarrets i el 6,8% per a la picadura.

Quant a l'alcohol, el Govern va incrementar un 5% la fiscalitat dels productes intermedis i l'alcohol tant a la Península com a Canàries. A més, Montoro va anunciar que el Govern promou un projecte de llei sobre les begudes carbonatades i ensucrades, amb el qual espera recaptar 200 milions d'euros l'any que ve, mesura que va justificar com a «instrument de lluita contra l'obesitat i tot el que signifiquen els problemes de l'excés de sucre».

Paral·lelament, el Consell de Ministres va aprovar el decret llei que preveu una pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) del 8% per al 2017, amb la qual cosa s'elevarà de 655,20 a 707,60 euros mensuals. La pujada respon al pacte entre el Govern i PSOE que inclou aquesta actualització com a contrapartida a l'abstenció dels socialistes que facilitarà l'aprovació parlamentària del sostre de despesa per al 2017.

A més, l'Executiu va aprovar un conjunt de mesures de control de l'aplicació de tributs i de lluita contra el frau fiscal que inclouen la limitació dels pagaments en efectiu a 1.000 euros davant dels 2.500 euros actuals.