n Els quatre països fundadors del Mercosur (Argentina, Brasil, Uruguai i Paraguai) van comunicar a Veneçuela que no podrà continuar exercint els seus «drets inherents» com a Estat part del bloc regional, després d'haver incomplert les obligacions assumides en el protocol d'adhesió. La decisió va ser notificada a la cancellera veneçolana, Delcy Rodríguez, pels seus homòlegs d'aquests països: Susana Malcorra, per Argentina, José Sierra, per Brasil, Eladio Loizaga, per Paraguai, i Rodolfo Nin Novoa per Uruguai.

La cancelleria paraguaiana va explicar que aquesta mesura respon al fet que s'ha constatat «la persistència de l'incompliment de les obligacions assumides per Veneçuela en el Protocol d'Adhesió».

A Caracas, Rodríguez va assegurar que el seu país no havia estat notificat de la suspensió dels seus «drets inherents» i va qualificar aquesta decisió, anunciada per la cancelleria paraguaiana, de «cop d'Estat». «Veneçuela no ha estat notificada d'acord amb les normes de Mercosur, i per tant no podem donar-nos per notificats del que es pretén fer, que no és més que un cop d'Estat dins del Mercosur, estarien fent el Mercosur il·legal», va afirmar la cancellera veneçolana.

El comunicat de la cancelleria de Paraguai va recordar que el Govern del president veneçolà, Nicolás Maduro, va expressar en diverses comunicacions la total impossibilitat d'incorporar normes específiques del Mercosur al seu ordenament jurídic nacional.