Amb el 78% de l'escrutini fet, l'independent Alexander Van der Bellen, ha guanyat les eleccions presidencials austríaques amb un 53,3% dels vots, respecte del 46,7% del seu rival. Norbert Hofer, candidat de l'extrema dreta, ha reconegut la derrota.

"Em sento extremadament trist", ha afirmat en el seu compte de Facebook. "Demano a tots els austríacs que romanin units i que treballin junts", ha assenyalat el polític del Partit de la Llibertat (FPÖ). Ja va perdre la segona volta celebrada el maig, que més tard va ser anul·lada per irregularitats en el recompte.

Heinz Christian Strache, líder de la ultradreta austríaca, ha felicitat a Van der Bellen. En una emissió en directe a la televisió pública del país, ha expressat la seva decepció. Tot i això, ha destacat que el seu partit ha arribat "molt lluny".

Herbert Kickl, secretari general del FPÖ, ha donat les gràcies als seguidors de Hofer i ha destacat que "no és el final de la història". El partit va ben posicionat amb vista a les eleccions generals que s'han de fer en 2018 com a molt tard.

"El fons de la qüestió és que no ha acabat de funcionar", ha lamentat Kickl després d'examinar els resultats preliminars. "L'establishment', que no ha fet una altra cosa que plantar-se, bloquejar i impedir un procés de renovació, ha triomfat", ha declarat a la cadena ORF.

Els seguidors de Van der Bellen, que en el passat va ser líder dels verds, han reaccionat amb alegria al centre on es troben congregats a Viena.

La decisió dels austríacs s'ha confirmat abans de l'esperat. Els experts esperaven un resultat molt més ajustat i comptaven amb tenir la dada definitiva dilluns o fins i tot dimarts.

L'elecció habilita a Van der Bellen per ocupar la presidència de l'Estat durant els pròxims sis anys, renovables una vegada per altres sis.