El Govern aprovarà divendres que ve al Consell de Ministres ajudes per a les zones de Màlaga i Cadis afectades pel temporal, on ja han començat les tasques de neteja i el càlcul de danys, segons va anunciar la presidenta andalusa, Susana Díaz. Les intenses pluges, que van causar dues morts per ofegament a Estepona (Màlaga) i a La Línea de la Concepción (Cadis), han acumulat des de dissabte precipitacions de més de 300 litres per metre quadrat en punts com el municipi malagueny de Manila, tot i que remetran en les properes hores, segons l'Agència Estatal de Meteorologia.

El Servei d'Emergències 112 ha comptabilitzat 1.451 incidències per aquest temporal, que es considera el més nociu dels registrats a Andalusia en les dues últimes dècades i que ahir encara mantenia activats plans d'emergència a les localitats gaditanes de Los Barrios, San Roque, la Línea de la Concepción i Algesires.

Les inundacions

i el fang van impedir el trànsit a mitja dotzena de carreteres, van obligar a suspendre la circulació ferroviària entre les estacions gaditanes de San Roque i Algesires, i van aconsellar suspendre les classes a escoles de cinc municipis malaguenys i d'uns altres quatre de Cadis.

El president de la Diputació de Màlaga, Elías Bendodo, va ser el primer a oferir una estimació inicial de danys i va xifrar en quatre milions d'euros els desperfectes patits per la xarxa provincial de carreteres pel temporal, «el més gran dels últims anys».

Tant Susana Díaz, que va visitar comarques de les província de Màlaga i de Cadis, com la ministra de Treball, Fátima Báñez, que va fer el mateix en zones a Huelva, van destacar la bona coordinació de les administracions per afrontar aquest temporal i van felicitar els equips d'emergència pel seu treball.

Díaz va assenyalar que el Govern andalús també està treballant en el seu pla d'emergències i que ja ha avaluat les diferents ajudes i intervencions que han de fer. La presidenta andalusa va parlar amb veïns afectats i va explicar als periodistes que les mesures serien el decret d'emergència o les ajudes per a aquestes situacions.