n La percepció dels espanyols sobre la situació política va millorar després de la investidura del president del Govern, Mariano Rajoy, després d'un any de bloqueig polític, encara que segueixen sent àmplia majoria els ciutadans que qualifiquen el moment polític com a dolent o molt dolent.

Segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), elaborat entre l'1 i l'11 de novembre, uns dies després de la reelecció de Rajoy al Congrés, els espanyols que consideraven la situació política com a dolenta o molt dolenta han baixat catorze punts en un mes. Així, un 74,3 per cent veien la situació política com a dolenta o molt dolenta al novembre, quan un mes abans eren el 88,1 per cent. No obstant això, només el 3,8 per cent dels enquestats qualificaven la situació política com a bona o molt bona, tot i que aquest percentatge ha millorat en tres punts respecte l'octubre.

De forma paral·lela, la manca de Govern ja no es troba a la llista dels principals problemes esmentats pels espanyols, que segueix estant encapçalada per l'atur, amb un 72,9 per cent; la corrupció i el frau, amb el 36,1; i en menor mesura els partits polítics i la política, amb un 25,7 per cent.

Noves preocupacions

Com a novetat, les pensions apareixen en aquest índex de preocupacions ciutadanes i ja són esmentades per un 5 per cent dels enquestats, el nivell més alt des de novembre de 2004. Un fort repunt també experimenta la preocupació per l'educació -14,4 per cent- i la sanitat -13,6-, que arriben a nivells desconeguts a tota la sèrie històrica.

Malgrat ser més optimistes sobre el present, els enquestats són més escèptics davant el futur. Així, només un 15,5 per cent considera que la situació política millorarà en un any, davant del 19,1 per cent del mes anterior, mentre que augmenta el percentatge dels que creuen que seguirà igual: el 40,3 per cent davant el 31 per cent. Sí baixa una mica el percentatge dels que considera que serà pitjor, un 26,4 per cent davant del 28 per cent d'octubre.