Bernard Cazeneuve va ser nomenat primer ministre francès en substitució de Manuel Valls i liderarà els últims cinc mesos del Govern socialista de François Hollande amb el terrorisme gihadista com a principal desafiament. «Queden alguns mesos per a les eleccions de 2017, però en política cada dia és important, cada dia compta», va manifestar Cazeneuve des del palauet parisenc de Matignon, seu de la direcció del Govern, on Valls li va traspassar simbòlicament els poders.

Cazeneuve, un home de total confiança de Hollande, assumirà la direcció de Govern després d'abandonar el càrrec de ministre d'Interior, al qual havia accedit a l'abril de 2014 en substitució precisament de Valls. El nou primer ministre, de 53 anys i amb fama de ser pragmàtic i exigent, haurà d'enfrontar-se amb un assumpte que li és molt familiar, l'amenaça gihadista.

«Cal seguir protegint el país contra l'amenaça terrorista, que segueix en un altíssim nivell que implica un reforç dels mitjans de seguretat interior i dels serveis d'intel·ligència», va explicar.

Cazeneuve va haver d'afrontar l'onada d'atacs gihadistes a França que van causar 230 morts i entre els quals van destacar el de la revista satírica Charlie Hebdo al gener de 2015, els atacs del 13 de novembre a París i la veïna Saint Denis al novembre de 2015 i el del passat 14 de juliol a Niça.

Però des del seu lloc de primer ministre, un braç executiu encarregat de posar en marxa les directrius presidencials i de coordinar els ministeris, va prometre ocupar-se de la «protecció» del model social del país. Cal recordar que Hollande va renunciar a tornar a presentar-se.