n La Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera alemanya, Angela Merkel, es va pronunciar a favor de derogar la fórmula que atorga la doble nacionalitat als fills d'immigrants nascuts al país i reimplantar l'obligatorietat que es decideixin entre la d'origen o adoptin l'alemanya. El congrés federal de la formació que se celebra a Essen (oest) va adoptar per majoria la proposta plantejada per les Joventuts de la Unió per derogar la normativa actual, consensuada el 2014 dins de la gran coalició del Govern de Merkel.

Aquesta norma afecta principalment els fills de pares turcs, als quals, si prosperés la iniciativa de la CDU, es permetria mantenir les dues nacionalitats només fins a aconseguir la majoria d'edat, moment en què haurien de decidir-se per una.

La gran coalició en el Govern havia adoptat el 2014 una fórmula de compromís, impulsada pel Partit Socialdemòcrata (SPD), segons la qual se'ls permetia mantenir les dues nacionalitats.

El propi ministre d'Interior, Thomas de Maizière, va defensar davant el congrés la fórmula vigent, però finalment els delegats es van pronunciar en contra. De Maizière va argumentar que, sigui qui sigui el proper soci de govern de la CDU, en cas de guanyar les eleccions generals de 2017, no serà factible derogar la clàusula de la doble nacionalitat, ja que cap dels nous aliats ho avalaria.

La pròpia Merkel va explicar després del congrés que, malgrat l'opinió majoritària en el seu partit, veuria «equivocat» canviar el sistema pactat amb l'SPD i tornar al model previ, més restrictiu. A més, va assegurar que no hi haurà canvis en el que queda de legislatura.