El Comitè Director del PSOE al Congrés va notificar la sanció de 600 euros als quinze diputats que van trencar la disciplina de grup votant en contra de la investidura de Mariano Rajoy i davant la que existeix la possibilitat de recurs en el termini d'una setmana. Els quinze diputats -vuit del PSOE i set del PSC- que van trencar la disciplina de vot el passat 29 d'octubre van rebre l'escrit en el qual se'ls notifica la sanció, que ha estat, segons s'indica en el document, «procedent» en haver-se «comprovat el seu sentit diferent» al fixat per la resolució del Comitè Federal socialista del 23 d'octubre sobre la investidura de Rajoy.

Fa una setmana, fonts socialistes van explicar que la direcció del grup estava esperant trobar «el millor moment» per comunicar la sanció, atès que l'objectiu de la gestora segueix sent apaivagar la divisió interna. Contra la resolució existeix la possibilitat de formular un recurs en el termini de set dies davant el Comitè Permanent, segons allò previst a l'article 34 del reglament de règim intern del grup parlamentari.

El Comitè Director, òrgan de direcció política i organitzativa format pel president del grup, Antonio Hernando, i el secretari general, Miguel Ángel Heredia, va resoldre la sanció fa uns dies, una vegada que va rebre l'informe del responsable de disciplina, Luis Carlos Sahuquillo. Alguns diputats díscols van confirmar la seva intenció de «recórrer fins al final», fins i tot al Tribunal Constitucional, si procedís.

Per part seva, el secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, va avisar que la relació entre socialistes catalans i espanyols és «l'última biga que aguanta la relació Catalunya-Espanya», fet pel qual si el PSC no troba «encaix» en el PSOE molts catalans entendran que Catalunya tampoc en té a Espanya.

Illa va valorar «molt positivament» la reunió de divendres passat celebrada a Madrid de la comissió de diàleg entre el PSOE i el PSC, de la qual ell en forma part en representació de la formació catalana, al costat de la diputada al Congrés Meritxell Batet i també l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón.

Formada per tres representants del PSOE i tres del PSC, aquesta comissió va ser creada per abordar les diferències sobre el model territorial i per revisar la seva relació orgànica després de la decisió dels catalans de desobeir la resolució del Comitè Federal que els obligava a abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy.

El dirigent del PSC ha admès que les dues parts es van expressar amb "molta franquesa i sinceritat per constatar el moment de dificultats", però van coincidir en la necessitat d'"actualitzar política i orgànicament" la relació PSC-PSOE.

Illa ha destacat que, a pesar dels "distanciaments, que sense minimitzar-los, han estat l'excepció de la norma", el PSC se sent "còmode" en la seva relació actual amb el seu partit "germà".