Almenys 94 persones van morir a Indonèsia després que un terratrèmol de magnitud 6,5 en l'escala de Richter sacsegés la província d'Aceh, al nord de l'illa de Sumatra, on a l'hora de tancar aquesta edició continuava la recerca de supervivents sota les runes. Totes menys tres de les víctimes es van produir a la regència de Pidie Jaya, situada a uns 120 quilòmetres a l'est de Banda Aceh, la capital provincial, a prop d'on el Servei Geològic dels Estats Units (USGS) va localitzar l'epicentre, segons el portaveu de la agència Nacional de Prevenció de Desastres (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho. Les altres morts van tenir lloc a les localitats de Bireuen (2) i Pidie (1).

El servei sismològic nord-americà, que registra l'activitat sísmica a tot el món, va localitzar l'hipocentre a 8,2 quilòmetres de profunditat, després de corregir la seva estimació inicial que informava de 17 quilòmetres de profunditat i una magnitud en 6,4 en l'escala de Richter.

Sutopo va explicar que el nombre de ferits havia arribat a 617, dels quals 128 es troben en estat greu (125 a Pidie Jaya i 3 a Bireuen), segons el balanç de la pàgina web del BNPB. Entre les víctimes hi ha nens, adults i gent gran.

«La majoria de víctimes va patir ferides amb hemorràgia al cap. A més, moltes altres pateixen fractures en haver estat aixafades per edificis ensorrats», va detallar Mohd Riza Faisal, director de l'Hospital TGK Chik Ditiro, situat a Sigli, una altra localitat propera a l'epicentre.

El sisme, que va tenit almenys una dotzena de rèpliques, una d'elles de magnitud 4,5, va provocar danys severs en 161 habitatges i 105 edificis, incloses botigues, mesquites i escoles. L'Exèrcit ha desplegat 740 militars per col·laborar en el rescat de les persones atrapades i en la recerca de desapareguts, entre altres tasques.

Les autoritats no han donat fins al moment una xifra de desapareguts que busquen sota les runes amb l'ajuda de maquinària pesant. El governador en funcions d'Aceh, Soedarmo, va declarar l'estat d'emergència a la zona per agilitzar la resposta i va demanar a la població que mantingui la calma davant la possibilitat que prossegueixin les rèpliques.

Estat d'emergència

«Hem declarat l'estat d'emergència perquè cal una resposta ràpida. Espero que totes les agències ajudin les víctimes, tractin els ferits i gestionin els danys sobre el terreny», va afirmar Soedarmo.

Diversos afectats van descriure escenes de pànic durant el terratrèmol, que es va produir passades les 5 de la matinada, quan moltes persones encara dormien.

«El terratrèmol va ser molt fort i em va despertar. No va durar molt però la meva família i jo vam tenir por i vam sortir corrent de la casa», va relatar un habitant d'una de les zones més afectades.

El president d'Indonèsia, Joko Widodo, va expressar el seu condol a les víctimes i va ordenar als ministres implicats en les operacions de recerca, assistència i rehabilitació visitar aquesta zona com més aviat millor.

La regió del moviment tel·lúric és la mateixa en la qual l'any 2004 un potent sisme d'entre 9,1 i 9,3 graus va formar un tsunami a l'oceà Índic que va matar unes 230.000 persones en una dotzena de països, la majoria d'elles en Aceh. Indonèsia està situada sobre l'«Anell de Foc del Pacífic», una zona amb una gran activitat sísmica i volcànica que és sacsejada a l'any per uns 7.000 tremolors, la majoria amb un caràcter moderat.