La Unió Europea i Cuba han signat aquest dilluns a Brussel·les el seu primer acord bilateral, obrint un nou capítol en les relacions entre els 28 estats membres i l´illa. "Som amics, som socis i volem treballar plegats", ha assegurat l´Alta Representant de Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, en una roda de premsa a Brussel·les amb el ministre d´Exteriors cubà, Bruno Rodríguez. "Les relacions amb la UE, feliçment, no passen per Washington", ha dit Rodríguez. La signatura de l´Acord de Diàleg Polític i Cooperació enterra la ´posició comuna´ promoguda per l´expresident espanyol José María Aznar, que restringia les relacions entre Cuba i la UE.

"Avui reconeixem que hi ha un canvi a Cuba i volem portar les nostres relacions a un altre nivell", ha assegurat Federica Mogherini durant la signatura de l´acord a Brussel·les. Mogherini ha remarcat que es tracta d´un "missatge fort" de que "la UE té el compromís de treballar amb Cuba", i no ha volgut especular sobre l´impacte que això pot tenir en les relacions de l´Havana amb altres països, particularment els Estats Units de Donald Trump.

"Les relacions entre Cuba i la UE, feliçment, no passen per Washington. Estic convençut que hi ha una oportunitat prometedora per continuar desenvolupant els vincles entre Europa i Cuba", ha assegurat Rodríguez. Tot i que ha dit que l´objectiu de l´illa també és millorar les relacions amb els Estats Units, ha recordat que encara "persisteix" el bloqueig econòmic de Washington.

L´Alta Representant de la diplomàcia europea ha recordat que Brussel·les ha mantingut "dues rondes de diàleg" amb l´Havana sobre drets humans. Mogherini ha dit que les converses es fan amb "total respecte i amistat". "Parlem de tot, com amics, sense tabús i amb una estratègia constructiva", ha remarcat la italiana, assegurant que es tracta d´un "procés en marxa" que continuarà en els propers mesos.

L´acord entre la UE i Cuba suposa un nou marc legal de relacions que preveu un diàleg polític, una millora en la cooperació bilateral i el desenvolupament d´accions comunes en diversos àmbits. En concret, el pacte preveu "donar suport al procés de transició de l´economia i la societat cubanes" promovent "diàleg i cooperació" i "encoratjant un desenvolupament sostenible, la democràcia i els drets humans".

Les negociacions per assolir un acord entre Cuba i la Unió Europea es van iniciar l´abril del 2014 i van acabar el març passat, amb la presentació del primer text. El Consell va decidir signar l´acord el passat 6 de desembre, uns quinze dies després de la mort de Fidel Castro. Ara el pacte entra en vigor de forma provisional, a l´espera que els estats i l´Eurocambra el ratifiquin.