El cap del Govern, Mariano Rajoy, va mantenir una conversa telefònica de vint minuts amb el futur president dels Estats Units, Donald Trump, en la qual es van comprometre a mantenir l'estret nivell de confiança en la relació bilateral i preservar la rellevància de la relació transatlàntica.

L'Executiu va informar d'aquest diàleg entre Rajoy i Trump, que es va desenvolupar a primera hora de la tarda i en el qual el cap del Govern va reiterar la felicitació que ja va traslladar en un telegrama al proper president nord-americà per la seva victòria a les urnes.

Trump, segons l'Executiu, va mostrar a Rajoy el seu enorme afecte pel poble espanyol i li va recordar la seva estada a Barcelona, que va qualificar de «magnífica ciutat». Durant la conversa, Rajoy va expressar a Trump el seu convenciment que és necessari impulsar a Espanya i a Europa un creixement econòmic sostingut i intens que permeti crear ocupació i reduir la bretxa de desigualtat social.

Tots dos van analitzar diverses qüestions de política internacional, amb especial èmfasi en assumptes relacionats amb la política de Seguretat i Defensa i amb la lluita global contra el terrorisme gihadista.

El Govern va destacar que Espanya i els Estats Units són països socis i aliats que comparteixen valors i reptes comuns i que formen part de la coalició internacional contra el gihadisme. També van intercanviar punts de vista sobre les conseqüències del Brexit i la situació econòmica mundial.

Després de la seva conversa amb Trump, el president del Govern va publicar un missatge al seu compte de Twitter en què va qualificar de «cordial» aquesta xerrada i va assegurar que el successor de Barack Obama havia mostrat el seu sincer afecte pel poble espanyol.

Rajoy viatjarà el proper 19 de desembre a Nova York per presidir una sessió del Consell de Seguretat de l'ONU al dia següent, però el Govern va assegurar que no està previst que aprofitant aquest viatge mantingui una reunió amb Trump.