L'evacuació de milers de persones que es troben als barris rebels d'Alep, assetjats per les forces governamentals sirianes, ha començat després d'aconseguir un nou acord d'alto el foc que no ha evitat alguns trets entre els dos bàndols.

Les ambulàncies han iniciat les tasques de trasllat de ferits al matí i els autobusos han evacuat més civils que es trobaven als barris orientals d'Alep, al nord del país, segons han informat el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), els rebels i l'Observatori Sirià de Drets Humans.

Segons la televisió oficial siriana, s'espera que uns 4.000 combatents acompanyats de les seves famílies i 9.000 civils abandonin Alep en aquest operatiu.

L'ONU ha anunciat avui que supervisarà i assistirà les tasques d'evacuació, després d'haver rebut una invitació per part de Rússia, ha anunciat en una roda de premsa a Ginebra el responsable humanitari per a Síria, Jan Egeland.

La primera tanda d'evacuats ha sortit de les zones assetjades a través del corredor d'Al Ramusa-Ameriya, que creua el sud de la ciutat, amb destinació a l'oest de la província d'Alep, segons han informat les forces rebels.

Segons la televisió oficial siriana, en el primer comboi només hi havia civils i els combatents encara no han sortit de la ciutat, mentre que el grup rebel Moviment Nuredín a Zinki, per la seva banda, no ha esmentat si els evacuats són civils o insurgents.

La Creu Roja, que treballa a la zona col·laborant amb la Mitja Lluna Roja, ha informat que estava preparada per atendre uns 200 ferits.

Paral·lelament a l'evacuació i tot l'alto el foc acordat entre les parts, s'han registrat alguns atacs.

La televisió oficial siriana ha informat que un projectil de morter disparat per "organitzacions terroristes" ha impactat al districte d'Al Furqan, sota el poder de les autoritats, sense registrar-ferits.

Anteriorment, almenys tres persones havien patit ferides per trets de les forces governamentals contra l'àrea de Tel Zarazir, al barri d'Al Sukari, dominat pels insurgents, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans.

La Defensa Civil Síria, que presta tasques de rescat en llocs fora del control del Govern, ha revelat al Twitter que un dels seus voluntaris ha resultat ferit avui pels trets d'un franctirador quan es dedicava a netejar la ruta per la qual s'havia de portar a terme l'evacuació de ferits i malalts d'Alep.

En diversos tuits, la Defensa Civil ha assenyalat que el ferit conduïa una excavadora amb la qual estava netejant la carretera de sortida de la urbs.

Les forces governamentals sirianes també han entrat amb excavadores a les zones controlades fins ara pels rebels per aclarir l'àrea.

Al mateix temps que es desenvolupava l'evacuació a Alep, un comboi de 29 ambulàncies s'ha dirigit als pobles de majoria xiïta de Fua i Kefraya, a la veïna província d'Idleb, que estan envoltats pel Front de la Conquesta del Llevant (antiga filial siriana d'Al-Qaida) i altres grups, segons ha informat la cadena siriana.

Iran va bloquejar ahir l'evacuació a Alep, que estava prevista per al dimecres, perquè, segons l'oposició siriana, exigia que en l'acord per pacificar aquesta ciutat s'incloguessin clàusules referides a Fua i Kefraya.

La passada matinada les parts van arribar a un nou acord per evacuar els districtes assetjats d'Alep que estipula un alto el foc i l'evacuació, encara que fins ara no han sortit a la llum la resta de punts del pacte.