A Espanya el 10% dels treballadors millor remunerats percep un total del 23,3% de la massa salarial del país, fet que suposa una «quantia significant» si es compara amb que el 50% dels assalariats menys remunerats absorbeix un terç del total de sous pagats.

Així consta en l'Informe Mundial sobre Salaris de l'Organització Internacional del Treball (OIT) publicat dijous, en què classifica en ordre ascendent a totes les persones assalariades d'un país en funció del seu sou i les divideix en grups. El document assenyala que la pujada salarial a nivell mundial s'ha desaccelerat des del 2012, en passar del 2,5% registrat aquest any a l'1,7% el 2015, el nivell més baix en quatre anys.

En general, en la majoria dels països els salaris pugen gradualment, segons la piràmide o escala salarial, però en arribar al 10% superior es registra un augment dràstic, especialment en el cas de l'1% d'empleats amb els millors sous. En el cas d'Europa, el 10% dels treballadors millor retribuïts percep de mitjana un 25,5% del total de salaris abonats a tots els empleats en els seus respectius països, segons dades de 2010, «gairebé el mateix» que el 50% dels empleats amb menor retribució (29,1%), assenyala l'OIT.

En la comparativa amb Espanya, aquesta proporció és una mica menys pronunciada: del 23,3% i del 29,8% respectivament. Al capdamunt, l'1% dels treballadors d'Europa absorbeixen de mitjana el 5,8% de tots els salaris, d'acord amb l'informe de l'OIT, mentre que a Espanya és el 3,5%.

El país europeu amb el percentatge més elevat és el Regne Unit, on aquests sous representen el 8,4% del total salarial. Suècia, Finlàndia i Bèlgica són per contra els països de la Unió Europea en què el 50% dels empleats amb menor remuneració van rebre el 2010 entre el 34% i el 35% de tots els salaris abonats, més que els el 10% dels més ben pagats .

Segons l'OIT, les majors diferències entre els salaris de l'1% dels treballadors més ben pagats i l'1% pitjor retribuït s'observen a Luxemburg, on els primers cobren 50 vegades més, i al Regne Unit (33 vegades). Per contra, les diferències més baixes es registren a Noruega (11 vegades) i a Espanya (13 vegades), mentre que s'observa un terme intermedi a França ia Hongria.

L'organització considera, a més, «cridaner» que a mesura que s'observen les diferents escales salarials la proporció de dones «descendeix contínuament». A Europa, les dones representen el 60% del grup de treballadors pitjor pagats i només el 20% de l'1% dels més ben remunerats.

En termes de formació, els treballadors amb una educació primària i secundària suposen la major part del 50% dels treballadors amb menor retribució, mentre que aquells amb una llicenciatura o una altra qualificació superior dominen el «top 10» i l'1% de la cúpula directiva. No obstant això, l'OIT assenyala que l'educació superior «no garanteix una ocupació amb elevada retribució», ja que aquest tipus de treballadors estan representats en diversos grups d'ingressos analitzats per l'organització.

A Europa, el 40% dels treballadors amb salaris menys alts treballen en empreses amb menys de 50 empleats i només el 20% d'aquest 1% que guanya el màxim es troba en companyies petites.

Per sectors, l'immobiliari i el financer ocupa en l'informe els millor remunerats, en tant que el comerç a l'engròs, els hotels i els restaurants, així com la construcció compte a més assalariats amb pitjors retribucions.