n El magistrat de l'Audiència Nacional espanyola Santiago Pedraz va deixar en llibertat provisional sota fiança l'exsecretari general del sindicat ultra Manos Limpias, Miguel Bernad, en presó provisional per una suposada extorsió a entitats bancàries.

En cas de pagar 50.000 euros, el magistrat imposa a Bernad l'obligació de comparèixer setmanalment a l'Audiència o al jutjat més proper al domicili que fixi, la prohibició de sortida de l'estat, retirada del passaport i facilitar un telèfon mòbil per tal que estigui localitzat cada vegada que el magistrat li requereixi.

En la seva interlocutòria, el magistrat indica que segueixen existint indicis dels delictes imputats a Miguel Bernad, però té en compte el temps que porta en presó provisional, la situació en què es troba la causa respecte a aquest investigat i el seu estat de salut.

A més, Pedraz considera que donat l'avançat estat de la instrucció, el secretari general de Manos Limpias «difícilment» podria ocultar proves. No passa el mateix, diu el magistrat, en el cas de l'altre investigat que es troba a la presó, en referència a Luis Pineda, president d'Ausbanc.

Al secretari general de Manos Limpias se li imputen els delictes d'extorsió, amenaces, pertinença a organització criminal, estafa, administració deslleial i frau de les subvencions. Delictes que Bernad «no reconeix», ja que, segons les fonts, ell «mai ha tingut intenció ni ha pensat a obtenir beneficis» de les causes en què el sindicat que dirigia estava personat.