La policia turca va continuar amb la frenètica recerca del responsable de la massacre al club Reina d'Istanbul, pel que sembla un ciutadà kirguís que en el passat podria haver lluitat amb el grup Estat Islàmic (EI) a Síria. Segons el diari Hürriyet, la policia té indicis que l'home buscat va estar a Síria amb els gihadistes. Això explicaria la seva forma professional de portar a terme l'atac, en què van morir 39 persones i 65 van resultar ferides en ple Cap d'Any.

Segons Hürriyet, el sospitós va arribar a Turquia des de Kirguizistan al novembre de 2016 i es va instal·lar amb la seva dona i dos fills a la ciutat de Konya, al centre de Turquia, al costat de tres famílies estrangeres més. Des d'allà hauria viatjat sol a Istanbul a finals de desembre per perpetrar l'atac al club Reina.

Després de la massacre, el suposat autor dels fets va pujar a un taxi i va baixar a cap de pocs quilòmetres argumentant que no tenia diners. Segons la declaració del taxista, el sospitós parlava bé turc i li va demanar el seu telèfon per fer una trucada que la policia va poder rastrejar.

Aquesta pista va portar els agents fins als barris de Zeytinburnu i Ba?ak?ehir, a la part europea d'Istanbul, on dilluns a la nit van dur a terme una àmplia operació policial. Es van escorcollar vuit habitatges i es va procedir a la detenció de diverses persones d'Uzbekistan i Kirguizistan, presumptament relacionades amb l'atac i amb l'EI, que va reivindicar aquesta acció.

Diversos mitjans turcs van emetre imatges de vídeo en què es veu el presumpte autor caminant pels carrers d'Istanbul, suposadament abans de l'atemptat de l'1 de gener. Arran de l'aparició de les fotografies del sospitós, veïns de Konya van dir a la policia que l'atacant hi vivia.

Les forces de seguretat van detenir la seva dona, que va al·legar que es va assabentar de l'atemptat per la televisió i va assegurar que desconeixia que el seu marit fos simpatitzant de l'EI. A més, la policia va arrestar dos estrangers a l'aeroport Atatürk d'Istanbul. Així, el total de detinguts després de l'atemptat es va elevar a setze entre Istanbul i Konya.

Els interrogants

A mesura que avança la investigació sorgeixen nous interrogants: la policia investiga com l'atacant coneixia totes les portes de sortida del club Reina, fins i tot algunes que només sabia el personal. També coneixia on es podia amagar abans d'abandonar el club, i tenia coneixement del nivell de seguretat de la sala.

D'altra banda, els investigadors descarten que l'arma utilitzada per l'atacant, que aquest va deixar al local després dels fets, hagi estat usada anteriorment en una acció armada ja coneguda a Turquia, per la qual cosa dedueixen que va ser introduïda des de l'exterior.