n L'expresident del Govern José María Aznar va assegurar que seguirà treballant per Espanya, afavorint unes idees i defensant unes polítiques sobre altres, però que ho farà des de la nova FAES, ja desvinculada del PP. «Espanya és tasca de tots i no només d'alguns», va afirmar Aznar, tot afegint que «Espanya és la nostra tasca i volem fer-la bé, des del nostre lloc». «Aquí romandrem, aquí ens podran trobar», va afirmar l'expresident després d'uns dies en què s'ha especulat amb la possibilitat que, després de renunciar a la presidència d'honor del PP, acabés formant un nou partit.

En la cloenda de l'acte «Idees per a la societat espanyola», el primer gran esdeveniment de FAES des que la fundació s'ha desvinculat del PP, va assenyalar que aquesta nova etapa té «molt de projecció de futur» però també «una mica de retorn als orígens» amb què es va crear la fundació.

En aquest sentit, va recordar que FAES es va constituir el 1989 i la seva tasca va ser decisiva per establir les bases del projecte polític que havia de portar el PP al Govern i articular l'alternativa a les polítiques «equivocades» del socialisme.

El propòsit de la nova FAES és el de seguir oferint idees i polítiques a la societat espanyola, va dir Aznar, qui també va apostar per superar la «suma de fragmentacions» -entre les que va fer referència a l'electoral, la generacional i la territorial- que alimenten les «agendes parcials» que tenen uns i altres.

Abans d'Aznar van intervenir dos ministres de governs populars que ara són al patronat de la fundació: Alberto Ruiz Gallarón i Josep Piqué. Gallardón, que a la seva arribada va assegurar que «mai» tornarà a la política activa, va considerar en la seva intervenció que el centredreta espanyol ha estat molts anys «amagant» la seva ideologia i fins i tot «avergonyint-se» de proclamar el que de veritat pensava. Piqué va dir que l'independentisme català no és més que «una altra forma de populisme» que busca «solucions simples a problemes complexos».