n Els militants de Podem ja poden comparar les diferències que hi ha entre les estratègies polítiques que defensen els dos principals dirigents del partit, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, que ahir van posar sobre el paper els punts que els allunyen i els que els apropen. Tots dos van triar el mateix dia per presentar l'esborrany del document polític que pretenen dur a l'Assemblea Ciutadana de febrer i que ara entra en fase de debat i recollida d'aportacions.

Iglesias, convençut que Podem ja no pot ser el mateix partit que va sorgir fa tres anys i ha d'estar present a tots i cadascun dels «conflictes socials», arriba a aquesta etapa amb la intenció i la voluntat d'aconseguir la unitat i integració de tots els sectors de Podem. I Errejón ho fa amb la pretensió de convèncer que cal tornar al Podem original, que deixi enrere les etiquetes esquerra-dreta, que recuperi la línia d'una força patriòtica popular, li parli a la gent sense preguntar-li d'on ve i que no s'arraconi a l'esquerra.

El pla del secretari general de cara a Vistalegre II és tota una estratègia per «guanyar» les eleccions el 2020: treballar «a l'ofensiva» amb diputats que no siguin polítics sinó «activistes institucionals» i que mantinguin la tensió a la institució i al carrer canalitzant la lluita social.

D'aquesta manera, el document d'Iglesias, titulat «Pla 2020: guanyar al PP i governar Espanya», es fixa la fita d'arribar a La Moncloa, preparar-se per governar i en el camí, revalidar les victòries als ajuntaments del canvi i ampliar-les a més municipis i comunitats autònomes que tenen eleccions el 2019.

L'aposta d'Errejón és demostrar «solvència i maduresa» al Parlament més que posar en «càrrecs ficticis» persones concretes. Davant els que advoquen per «fer trinxeres» i tancar-se en la protesta, defensa la necessitat de passar a l'ofensiva i fer un pas endavant. Així ho expressa l'esborrany del seu document polític, que assenyala que la propera Assemblea Ciutadana ha de servir per «corregir el rumb dels últims mesos».