La primera ministra britànica, Theresa May, ha confirmat avui que sotmetrà a votació del Parlament de Westminster l'acord definitiu al que arribi amb Brussel·les per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

En un discurs a Londres, en què va detallar el seu pla de negociació sobre el "brexit", la conservadora May ha dit que les dues cambres del parlamentàries -comunes i lores- votaran sobre l'acord abans que entri en vigor, previsiblement el 2019.

May està pendent a més de conèixer aquest mes un dictamen parlamentari que podria obligar-la així mateix a consultar amb el Parlament abans d'activar l'article 50 del Tractat de Lisboa, el que donarà inici al període de dos anys de negociacions amb la UE.

En explicar els seus plans, la "premier" ha argumentat que, a diferència d'altres països europeus, el Regne Unit no té una Constitució escrita i que la sobirania parlamentària és la base del seu "acord constitucional no escrit".

A més, la primera ministra ha confirmat que el Regne Unit convertirà les actuals lleis comunitàries en legislació britànica quan surti de la UE, però serà el Parlament el que decideixi després quins canvis es faran en cadascuna de les normes legislatives.

"Això li donarà al país la màxima certesa mentre sortim de la UE. Les mateixes regles i lleis s'aplicaran el dia després del 'brexit', igual que abans. Serà el Parlament britànic el que decideixi sobre qualsevol canvi a la llei després d'un escrutini i adequat debat parlamentari ", ha explicat May.

La política conservadora, que va arribar al poder el juliol passat després de la dimissió de David Cameron per la victòria del "brexit" en el referèndum del 23 de juny, ha dit que els britànics van votar a favor de control dels seus "propis assumptes", per la que, va sentenciar, "anem a controlar les nostres pròpies lleis".

Amb aquesta decisió, ha afegit May, el Regne Unit també deixarà la jurisdicció del Tribunal de Justícia europeu.

"Deixar la Unió Europea significarà que les nostres lleis les ha de decidir (Parlament de) Westminster", ha puntualitzat.

May ha indicat que activarà l'article 50 abans que acabi el proper mes de març.