La VI Conferència de Presidents ha acordat aquest dimarts que el nou sistema de finançament autonòmic estigui aprovat aquest any, un cop que els treballs per elaborar-lo començaran d'aquí a un mes, quan es constitueixi la comissió d'experts amb participants de totes les administracions.

Així ho ha explicat en una conversa informal amb periodistes el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández-Vara. A la Conferència ja estava previst aprovar un pacte per preparar un nou sistema de finançament, però avui s'ha inclòs el compromís que s'aprovi durant l'any 2017.

D'altra banda, sobre l'harmonització fiscal entre comunitats que reclamen alguns presidents autonòmics, no s'ha arribat a cap compromís més enllà d'estudiar l'assumpte amb la pròpia reforma del sistema.

Després de la reunió, Rajoy ha assegurat que en el debat sobre el nou model de finançament autonòmic no hi caben imposicions ni majories d'uns i altres, sinó que es requereix un acord amb les comunitats i també al Parlament.

En la seva compareixença davant els periodistes després de la reunió de la Conferència de Presidents celebrada al Senat, Rajoy ha destacat d'entre els acords a què s'ha arribat l'inici dels treballs per a aquest nou sistema de finançament autonòmic.

Davant aquest horitzó, ha demanat als presidents autonòmics que facin "un esforç d'entesa", de la mateixa manera que ha garantit que ho farà també el Govern central.