Els models organitzatius que de cara a l'Assemblea Ciutadana de Podem defensen el secretari polític, Íñigo Errejón, d'una banda, i els Anticapitalistes, de l'altra, aboquen gairebé irremeiablement a disminuir el poder intern del secretari general, Pablo Iglesias, a qui tots dos plantegen treure competències. Algunes de les propostes dels «errejonistes» de la iniciativa «Recuperar la il·lusió» presentades ahir se situen molt a prop del que han plantejat els anticapitalistes des de Podem en Moviment, especialment les dirigides a acabar amb el hiperlideratge amb què compta el secretari general.

En aquest sentit, Errejón proposa que els nomenaments i cessaments dels membres de l'Executiva, que ara es fan a proposta d'Iglesias, passin el filtre del Consell Ciutadà de l'Estat, que serà qui triï una «direcció col·legiada» seguint criteris democràtics, de mèrit, capacitat i «proporcionalitat». Una fórmula que hagués impedit, per exemple, el cessament de l'exsecretari d'Organització, Sergio Pascual, a qui Iglesias va destituir l'any passat.

Per la seva banda, els anticapitalistes reclamen igualment treure competències a la Secretaria General per repartir-les amb el Consell Ciutadà.

La tendència liderada per Miguel Urbán proposa també que el secretari general passi a ser un simple coordinador general, com ja han fet a Andalusia, i que els responsables de les diferents àrees siguin membres nats de la coordinadora.