Els equips de rastreig van donar ahir per acabada sense èxit la recerca de l'avió de Malaysia Airlines desaparegut amb 239 ocupants a l'oceà Índic el 2014, després de rastrejar des de llavors una àrea de 120.000 quilòmetres quadrats.

Les autoritats de Malàisia, Austràlia i la Xina van reconèixer el fracàs de la recerca, que van qualificar, en un comunicat conjunt, d'un «desafiament sense precedents» en el qual han comptat amb l'ajuda de tecnologia avançada i els millors especialistes.

«La recerca submarina del (vol) MH370 ha estat suspesa», precisava l'anunci signat pel ministre malaisi de Transport, Liow Tiong Lai, així com els seus homòlegs, l'australià Hon Darren Chester i el xinès Li Xiaopen. «Mantenim l'esperança que hi hagi nova informació en el futur i l'avió sigui localitzat», van afegir els responsables dels països, coneguts com el Tripartit MH370.

La decisió no va ser ben rebuda pels familiars de les persones desaparegudes, que van criticar la suspensió de la recerca. Voice370, un col·lectiu de familiars de víctimes del sinistre del Boeing 777 de Malaysia Airlines, es va mostar «consternat» per la decisió i va qualificar com a «cortina de fum» la reunió entre els responsables dels tres països encarregats de la recerca de l'avió, a través d'un comunicat.