Iñaki Urdangarin s'ha convertit en el primer familiar d'un rei que ha estat condemnat a la presó per un tribunal des de la reinstauració de la monarquia en democràcia. Cunyat de Felip IV i gendre del rei Joan Carles, Urdangarin va deixar de pertànyer a la Família Reial, amb la seva dona, la infanta Cristina i la seva germana Elena, quan l'actual monarca va accedir al tron al juny del 2014.

Amb tot, el parentiu que encara manté amb el rei Felip pel seu matrimoni amb Cristina ha fet que sigui el primer parent polític directe del Rei sobre el qual pesa l'amenaça d'entrar a la presó, un cop coneguda la condemna del tribunal.

La resolució judicial suposa una fita, ja que fins a la irrupció del cas Nóos, cap membre de la família reial havia hagut de seure a la banqueta al veure's ficat en un procés judicial. Ningú es podia imaginar una cosa així quan Urdangarin, aleshores un dels jugadors més destacats d'handbol a Espanya, va contraure matrimoni amb la infanta Cristina, el 4 d'octubre de 1997 a Barcelona.

Nascut a la localitat guipuscoana de Zumarraga el 15 de gener de 1968, Urdangarin va saltar a la fama en la seva faceta d'esportista al Barcelona. Penúltim de set fills de Juan María Urdangarin, mort al maig del 2012, i Clara Liebaert, va passar la infància i joventut a Barcelona, on el seu pare va ser traslladat pel seu càrrec d'enginyer industrial. Després d'un parèntesi de dos anys a Vitòria, va tornar a Barcelona als 18 anys per estudiar Empresarials i compatibilitzar la seva activitat amb l'handbol. El 2000 va posar fi a la seva carrera esportiva i va preparar el seu pas al món laboral després de fer un màster en administració d'empreses per Esade.

Després de diverses feines, al costat de Diego Torres, també condemnat a la presó, va fundar el 2004 l'Institut Nóos i de pas, l'estructura societària que els va permetre obtenir de manera irregular diversos milions d'euros de diverses administracions públiques. Urdangarin va ocultar bona part dels diners a través de l'empresa Aizoon, de la que era titular al 50% amb la infanta.

El 2006 van començar les sospites, i va marxar a Washington. Quan era allà, el jutge Castro va començar a investigar. Poc després, era apartat dels actes oficials de la Casa Reial i, més tard el van imputar, en el principi del calvari judicial finalitzat ahir.