El secretari de Seguretat Nacional dels EUA, John Kelly, va defensar ahir el decret migratori suspès per la justícia del seu país i va garantir que la nova ordre executiva que contempla Donald Trump serà una versió «més ajustada» de la primera, que no deixarà a ningú atrapat en els aeroports. En una intervenció davant la Conferència de Seguretat de Munic, Kelly va afirmar que la nova ordre garantirà, per exemple, que si una persona afectada pel nou decret està en trànsit cap als Estats Units, en un altre país o volant, quan arribi podrà entrar en territori nord-americà.

Preguntat sobre la possibilitat que puguin viatjar als Estats Units ciutadans de determinats països afectats pel nou decret migratori, i que ja tinguin la green card o permís de residència permanent, Kelly va respondre: «És una bona suposició». Kelly no va donar més detalls, però va subratllar que l'objectiu de l'ordre és estudiar si els set països afectats -Líbia, Sudan, Somàlia, Síria, Iraq, Iran i Iemen són «fiables», i -segons va dir- «no ho són molt».

Kelly va assegurar que al Govern li va sorprendre que la justícia suspengués la primera ordre, que cancel·lava durant 120 dies l'entrada de refugiats al país i la concessió de visats a aquests set països de majoria musulmana.

Va recordar que aquesta mesura era temporal i que el seu objectiu era tenir temps per analitzar els problemes de seguretat que presentaven aquests països, que podien ser explotats pels terroristes.

Un problema clar, segons va explicar, és que els EUA no compta en ells amb serveis d'intel·ligència que li donin informació fiable sobre les persones que volen viatjar i poden representar un risc. Dos dels països de la llista, va destacar, no cooperen amb els Estats Units i en quatre d'ells no hi ha ni ambaixada nord-americana.

Davant la seva defensa del decret, el ministre alemany d'Interior, Thomas de Maizière, va advertir que vetar països sencers pot «provocar danys col·laterals i no generar més seguretat». «Com més precís ets, més efectiu ets», va recalcar el ministre alemany, que va advocar per potenciar els serveis d'intel·ligència.

Kelly va coincidir en l'aposta per la cooperació i va subratllar la necessitat d'incrementar la col·laboració entre els EUA i els països europeus en intel·ligència i intercanvi d'informació, després de mostrar la seva especial preocupació pel retorn als països occidentals de combatents que han lluitat al costat de grups gihadistes a Síria o l'Iraq. «Cal fer més», «per protegir els viatges cal saber qui viatja», va recalcar el secretari nord-americà, que va reiterar que la seguretat aèria segueix amenaçada i és vulnerable.

Kelly va defensar la informació que recullen les autoritats nord-americanes, des de les dates dels viatges fins al mitjà de pagament, per detectar els passatgers que «poden suposar un risc». Va garantir a més el respecte als drets civils perquè no es recullen dades relatives a raça, religió, estat de salut o orientació política i va oferir l'experiència nord-americana als aliats europeus.