L'Advocacia de la comunitat autònoma de les Balears ja treballa en el recurs de cassació contra la sentència del cas Nóos, amb la intenció de recuperar els diners destinats a l'Institut que presidia Iñaki Urdangarin. Els lletrats de la comunitat autònoma estan estudiant la sentència de 741 pàgines dictada el passat divendres per la secció primera de l'Audiència de Palma i encara no han aclarit l'abast del recurs, que pretén la recuperació per a les arques autonòmiques dels diners destinats a Nóos.

En el seu escrit de conclusions en el judici, l'Advocacia de la comunitat autònoma reclamava els 2,3 milions que el Govern va destinar a Nóos per organitzar dos esdeveniments sobre turisme i esport, els IB Fòrum, el 2005 i 2006. El tribunal va fixar en cinc dies el termini per recórrer, fet pel qual previsiblement el Govern anunciarà la seva presentació divendres, quan el plaç finalitza, tot i que disposarà de més temps per a la presentació del recurs.

En la sentència, el tribunal va assegurar que la contractació de l'Institut Nóos va ser «una decisió capritxosa» del llavors president balear Jaume Matas, que hauria d'haver implicat que es sol·licitessin informes previs per determinar la seva conveniència, oportunitat i necessitat, així com la legalitat del model triat.

Per altra banda, Iñaki Urdangarin, cunyat del rei Felip VI, roman a Ginebra a l'espera de la convocatòria de la vista judicial sol·licitada per la Fiscalia per demanar mesures cautelars. El marit de la Infanta Cristina va sortir cap a un quart de deu del matí en bicicleta de la seva residència al barri de la Ciutat Vella de Ginebra sense fer declaracions als mitjans de comunicació. Era la primera vegada que se'l veia a Ginebra des que l'Audiència de Palma va anunciar la seva condemna.

Recuperant la normalitat

Una hora més tard que abandonés per una porta lateral l'edifici en el qual viu des de l'any 2013, va sortir un escorta amb una maleta. La infanta Cristina, que ja dilluns va recuperar la seva rutina habitual, havia sortit del domicili familiar una hora abans que el seu espòs.

Cap a les quatre de la tarda, Urdangarin va tornar a casa, també en bicicleta, i es va limitar a contestar amb un «moltes gràcies» a les preguntes dels periodistes.

L'advocat d'Urdangarin, Mario Pascual Vives, va asenyalar que s'oposarà a la presó preventiva del seu defensat en cas que ho demani el fiscal. Vives va assegurar que segueix sense rebre la notificació de la convocatòria de la vista sol·licitada per la Fiscalia per demanar mesures cautelars per als condemnats en el procés, que en el cas d'Urdangarin podria ser presó eludible sota fiança fins que la sentència sobre el cas sigui definitiva.

Per part seva, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va afirmar que si Urdangarin no va a la presó el desprestigi del sistema judicial serà «supí i el de la Casa Reial i la institució monàrquica estarà per terra».