El fiscal en cap de les Balears, Bartomeu Barceló, va afirmar sobre la vista de mesures cautelars d'avui a l'Audiència de Palma respecte Iñaki Urdangarin i Diego Torres pel cas Nóos que perquè s'acordi presó preventiva ha d'existir risc de fuga i, en aquest cas, «no es donarà». Barceló va puntualitzar que «no necessàriament s'ha de demanar la presó», ja que existeixen altres mesures cautelars que cal sol·licitar com presó defugible amb fiança o la retirada del passaport.

En aquest context, el fiscal en cap de les Balears va destacar que serà la Fiscalia Anticorrupció qui decideixi què demana per a Urdangarin i Torres, condemnats a penes de 6 anys i 3 mesos i 8 any i 6 mesos de presó, respectivament. «La presó preventiva s'ha d'acordar si hi ha risc de fuga, si es poden ocultar proves o si es pot atemptar contra interessos de les víctimes; i cap d'aquests casos es donarà», va afirmar.

Sobre si el fiscal Horrach té autonomia per prendre la decisió de les mesures cautelars que sol·licitarà, Barceló va dir que «el ministeri fiscal és una institució jeràrquica i això ho diu la Constitució». «No s'han de prendre les decisions ni a la lleugera ni de forma independent perquè els fiscals no som independents, els jutges són independents, els fiscals no i estem dins de l'organigrama del Ministeri Fiscal; cal prendre la decisions més o menys consensuades», va aclarir.

Sobre el criteri general de sol·licitar presó preventiva quan les condemnes superen els 5 anys, Barceló va assenyalar que «no hi ha un criteri establert, taxatiu i previst a la llei i cal valorar les circumstàncies de cada cas en concret». Barceló va puntualitzar que, en el cas Nóos, cap de les penes fixades per cada delicte al qual han estat condemnats Urdangarin i Torres excedeix aquests 5 anys, encara que la suma sí que els supera.

Per part seva, Mario Pascual Vives, advocat d'Urdangarin, va assegurar que espera la vista de mesures cautelars a l'Audiència de Palma amb l'esperança que no es dicti presó preventiva per al seu client: «estic preparat per al millor». Pascual Vives es va mostrar convençut que el marit de la infanta Cristina podrà evitar de moment l'ingrés a la presó.

L'estratègia de Pascual Vives

El lletrat, que viatjarà a Palma en les properes hores, no va voler avançar els arguments que esgrimirà en la vista d'avui per oposar-se a l'ingrés a la presó del seu client, encara que va assegurar que ja té «estratègies més o menys organitzades» per exposar les seves al·legacions.

La infanta Cristina, que habitualment resideix a Ginebra, va acudir a la seu de la Fundació la Caixa a Barcelona per atendre la seva agenda de treball en aquesta entitat. La infanta desenvolupa habitualment la seva activitat des de Ginebra, on resideix des del 2013 i des d'on coordina els programes de la Fundació la Caixa amb agències de l'ONU, si bé en ocasions la seva activitat la porta a haver de desplaçar-se fins al seu despatx a la capital catalana.

Els mitjans de comunicació no podran accedir avui a la seu de l'Audiència de les Balears on se celebraran a porta tancada les vistes de mesures cautelars per a Urdangarin i Torres. Els periodistes disposaran de tres zones delimitades a l'exterior de la seu de l'Audiència i del Tribunal Superior de Justícia de Balears.

A les compareixences per decidir sobre la situació personal d'Urdangarin i Torres, el tribunal que els va jutjar va citar, a més de tots dos condemnats, els seus advocats, la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat en nom d'Hisenda, l'Advocacia de les Balears i Manos Limpias.