El president dels Estats Units, Donald Trump, va defensar la decisió del seu govern d'accelerar les deportacions d'immigrants indocumentats i va qualificar aquest esforç com una «operació militar» per expulsar les «males persones». «Estan veient el que està passant a la frontera, de cop i volta estem fent fora les bandes, estem fent fora els senyors de la droga i estem fent fora persones realment dolentes d'aquest país. A un ritme que no s'havia vist fins ara. Ells són els dolents i és una operació militar», va dir Trump a la Casa Blanca durant una reunió amb empresaris manufacturers.

El comentari de Trump va sorprendre, ja que les deportacions d'indocumentats són dutes a terme per agents de la patrulla fronterera i del Servei d'Immigració i Control de Duanes (ICE), no per militars. El president dels EUA va fer aquestes declaracions coincidint amb la visita del secretari d'Estat, Rex Tillerson, a Mèxic, i va reconèixer que seria «un viatge difícil» donades les tensions recents entre els dos països arran de les mesures migratòries anunciades per la Casa Blanca.

Aquesta setmana el Departament de Seguretat Nacional (DHS) va anunciar unes noves directrius que obren la porta a deportacions massives d'immigrants indocumentats, el que ha provocat por a la comunitat hispana, una de les que més es veuria afectada per les expulsions dels sense papers.

Per part seva, el secretari de Relacions Exteriors de Mèxic, Luis Videgaray, va afirmar que hi ha «coincidències» entre el govern del seu país i el dels Estats Units però va destacar que el diàleg sobre temes polèmics, com la migració i el comerç, serà «llarg».

Videgaray va fer aquesta afirmació durant una declaració conjunta davant la premsa amb el secretari de Governació mexicà, Miguel Ángel Osorio, i els secretaris d'Estat i de Seguretat Nacional dels EUA, Rex Tillerson i John Kelly, que estan de visita oficial al país. El canceller mexicà va posar l'accent també en la «necessitat» que les decisions que «afecten tots dos» països «siguin preses per tots dos», en al·lusió a les polítiques unilaterals de Trump.