Condemnat però lliure, Iñaki Urdangarin esperarà ara a casa seva, a Suïssa, la decisió del Tribunal Suprem, que es pronunciarà en els propers mesos sobre el recurs de cassació amb el qual el marit de l'infanta pretén evitar la presó. I opcions, en té: tant la sentència de fa dues setmanes, com les penes imposades, com una recent reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal obren a Urgandarin una porta per lliurar-se de forma definitiva de trepitjar la presó.

De l'estratègia ja se'n parla en cercles jurídics. Passa per aprofitar una escletxa que dona la Llei d'Enjudiciament Criminal: en el cas de condemnes iguals o inferiors a dos anys, queda en mans del tribunal que sentencia la decisió d'instar o no l'entrada a presó. En aquest cas, Urdangarin ha estat condemnat a sis anys i tres mesos de presó, però per diverses il·legalitats greus diferents. La més castigada combina tres delictes en concurs: prevaricació, concurrent falsedat en documents i malversació de diner públic. Aquesta conjunció de delictes greus ha estat castigada per les jutgesses amb dos anys i vuit mesos de presó. És l'única de les penes que implica més de dos anys d'empresonament. Si la defensa d'Urdangarin aconsegueix que el Suprem rebaixi aquesta condemna a dos anys o menys, seria novament l'Audiència de Palma i les seves tres jutgesses de la Secció Primera les que decidirien si cal, o no, que el marit de Cristina de Borbó sigui empresonat.

- És possible que es produeixi aquesta rebaixa per part del Suprem?

Sí. Els cercles jurídics veuen una opció de reducció: si els advocats d'Urdangarin són capaços que el Suprem tombi la falsedat documental (comesa en concurs amb prevaricació i malversació), la pena podria veure's rebaixada a dos anys o menys. Arribat aquest punt, el cas torna al tribunal de Nóos, compost per les jutgesses Samantha Romero, Rocío Martín i Elionor Moyà. Elles haurien de decidir llavors si envien Urdangarin a la presó per delictes tots inferiors a dos anys (malgrat que junts sumin molt més) o repeteixen la jugada de dijous i deixen lliure al condemnat.

- Què ha passat amb condemnes de corrupció anteriors?

Fins ara, l'Audiència ha aplicat un mateix criteri als casos de corrupció política: que els condemnats compleixin pena de presó, encara que aquesta sigui inferior a dos anys. Un dels casos més sonats correspon a l'expresident Matas, que va entrar a presó amb una condemna ferma de nou mesos. Es dona la circumstància que aquest empresonament el va decidir un tribunal en el qual hi havia la magistrada Rocío Martín, que es tornaria a veure ara en una situació similar, només que amb Urdangarin i davant una pena més alta.

- Entraria a presó Urdangarin si la pena més elevada baixa a dos anys?

A jutjar pels precedents citats, el cunyat del Rei acabaria entre reixes, com ho va fer en el seu dia Matas i altres condemnats per corrupció política. Però no és tan senzill. Per començar, a l'ecosistema judicial de Palma es comenta obertament que la sentència d'Urdangarin se salda amb la condemna més suau que s'ha dictat en anys contra la corrupció política. I la firmen les mateixes jutgesses que haurien de decidir si entra a presó. A més, a la interlocutòria que van dictar dijous sobre les mesures cautelars per Urdangarin, deixen caure una píldora que podria ser transcendent en el futur: contra la reclamació del fiscal Pedro Horrach per tal que es decretés la presó provisional amb fiança per a Urdangarin, atesa la gravetat de les penes, les jutgesses recalquen que les condemnes no són tan greus com els sis anys i tres mesos emfatitzats per la Fiscalia. «No hem d'obviar, que la pena respon a la suma del total de les imposades» subratllen a la interlocutòria, insinuant que estan considerant individualment cada fet delictiu provat.

En els seus raonaments per desestimar la presó eludible amb fiança per a Urdangarin, les jutgesses valoren que el condemnat sempre ha acudit a les citacions judicials i destaquen «l'arrelament familiar, social i laboral» del cunyat del Rei, les «circumstàncies personals i familiars» del qual recorden en la interlocutòria, encara que sense citar el seu nexe amb la Família Real. Aquests llaços d'Urdangarin, que per les jutgesses justifiquen la seva llibertat,no sembla que variïn sigui quina sigui la decisió del Suprem. S'obre així aquesta opció perquè decideixin apreciar els mateixos factors i lliurar definitivament el marit de la infanta Cristina de trepitjar la presó. I si no fos així, encara li quedaria un últim clau roent: la petició d'un indult del Govern.