L'economia és una ciència per a rics?

No necessàriament, les classes treballadores han millorat al llarg de la història. Ara bé, el coneixement en general sol ser especialment apropiat per a les classes poderoses, i en l'àmbit l'econòmic amb més motiu.

Intentaré no ser tan brusc com Eduardo Inda...

No crec que es pugui comparar. Vaig anar a La Sexta Noche per la meva editorial i em vaig aixecar perquè és només espectacle, amb una persona que responia a qualsevol cosa que jo digués donant-me un cop de peu a un cul que no era el meu. Espanya necessita diàleg, no enfrontament.

Esperava l'enrenou que es va produir?

No. Vaig tenir un gest d'impacte en directe, no vaig pensar que hi hagués un estat d'opinió tan col·lectiu en contra de les coses que passen en aquests programes. És televisió espectacle, cops verbals sense possibilitat de rèplica.

Aquests nois de Podem no aprenen...

El meu paper no és fer que aprenguin. Em preocupa menys que no aprenguin política que el fet que aprenguin a robar com fan els altres.

Per què va redactar vostè un programa electoral?

Vaig estudiar amb beques, la societat em va pagar i em va donar l'oportunitat de formar-me. Per tant, poso el meu coneixement a disposició de qualsevol que m'ho demani.

Si Podem es dissol sorgirà una altra cosa?

M'imagino que sí. Els partits neixen com a expressió de demandes socials, i encara hi ha molta gent no completament identificada amb cap subjecte polític. És difícil concloure que el mapa polític està plenament consolidat, atesa la impossibilitat de diàleg.

Trump significa la fi de la democràcia?

No. Malauradament i com va dir Habermas, la democràcia es va començar a desmantellar fa temps. Trump és la conseqüència d'aquest desmantellament.

Trump resisteix una anàlisi econòmica?

Sí, pretén donar satisfacció a un capitalisme més nacional, més proper a un tipus de negoci i potser menys financer. Casa amb les expectatives del gran capital nord-americà, per això puja la borsa.

Si Trump anul·la el TTIP, alguna cosa bona devia de tenir aquest tractat comercial.

El TTIP era un desastre per als pobles, per a les empreses que creen riquesa i per a la democràcia, perquè imposa la voluntat de les grans multinacionals. Hauria preferit que el TTIP es frenés per altres raons, però benvingut sigui el seu final, encara que sigui per Trump. És una conseqüència positiva del seu mandat.

El títol Economía para no dejarse engañar por los economistas pressuposa l'engany.

Per part d'alguns economistes, per descomptat. L'engany més cridaner actualment diu que «el problema econòmic bàsic és l'escassetat», quan hi ha recursos de sobres però estan mal distribuïts. Tampoc són científics enunciats com «cal abaixar salaris per crear ocupació» o «cal abaixar salaris per ser més competitius». Obeeixen a prejudicis.

A vostè ja el governa Susana Díaz...

Ho sé, potser trobo a faltar que es dediqui més a governar Andalusia en comptes d'altres coses. Susana Díaz seria molt negativa per al PSOE i per a Espanya.

Està orgullós d'haver creat Alberto Garzón?

Va fer amb mi les primeres passes, serà una persona molt important per a la història d'Espanya.

És impossible acabar amb els paradisos fiscals?

És completament possible, amb una pressió social per recuperar la decència de la vida econòmica, però cal recordar que ens enfrontem al niu on ponen els ous les aus més poderoses de la terra: Bancs, grans criminals i traficants que se senten cada vegada més acorralats.

Quantes il·legalitats conserven les hipoteques?

Els préstecs bancaris dels últims anys són un exponent de negoci brut i avarícia. El poder dels

bancs és extraordinari, i confien a estroncar les seves ferides i els seus patrimonis.

A vostè li costa somriure...

A vegades tinc una expressió una mica seca, però el somriure va per dins. Sóc tímid, em costa enfrontar-me a les càmeres i ofereixo un aspecte seriós.

Orwell: «Les persones sense diners no escapen a ells».

Cap de nosaltres pot escapar a un mitjà que fa la vida més fàcil. El problema és quan els diners es converteixen en el que Shakespeare anomena «la prostituta universal».

Les pensions estan en perill, es pregunta en el seu llibre...

Si els salaris segueixen baixant, sens dubte. Si els salaris es mantenen o pugen en percentatges dignes, no tenen per què perillar. Ni tan sols amb l'envelliment de la població.

És possible que vostè estigui equivocat?

Naturalment. Ortega deia als professors que «quan ensenyis, ensenya a la vegada a dubtar del que ensenyes». No tinc la intenció d'adoctrinar, intento provocar el dubte.