El president dels EUA, Donald Trump, demanarà un augment de 54.000 milions de dòlars en la despesa en Defensa i Seguretat per al nou any fiscal, que comença el proper octubre, dins d'un pla pressupostari que reduirà recursos per al Departament d'Estat, va avançar la Casa Blanca. Trump va anticipar que sol·licitarà un increment «històric» en la despesa en Defensa, que el Govern ha xifrat en uns 54.000 milions de dòlars, i que el seu pressupost per a l'any fiscal 2018, que entregarà al Congrés al març, estarà centrat en la «seguretat» dels Estats Units.

«Aquest pressupost serà de seguretat pública i seguretat nacional», va destacar Trump durant el seu discurs davant l'Associació Nacional de Governadors a la Casa Blanca. Alts funcionaris de l'Oficina de Pressupost de la Casa Blanca van avançar que hi haurà increments de recursos per a Seguretat i Defensa, i una «gran reducció» en la despesa en ajuda a tercers països.

Trump va prometre «fer més amb menys» i va afegir que cal que els Estats Units «comencin a guanyar guerres de nou». El Govern de Trump preveu enviar a totes les agències federals els seus objectius de despesa per al nou any fiscal, amb l'objectiu que cadascuna d'elles elabori els seus plans per enviar l'esborrany pressupostari al Congrés durant el mes de març.

Així ho va explicar un funcionari de l'Oficina de Pressupost de la Casa Blanca, que va aclarir que els 54.000 milions de dòlars addicionals sol·licitats per a Defensa s'hauran de compensar amb retallades en «la majoria» de la resta de les agències federals i en programes de «baixa prioritat». Aquest funcionari va assenyalar que hi haurà una «gran reducció» en la despesa en ajuda i cooperació amb tercers països, que depèn del Departament d'Estat.

Per altra banda, el Pentàgon va presentar a la Casa Blanca una llista d'opcions per accelerar la lluita contra els gihadistes de l'Estat Islàmic (EI) a Síria i l'Iraq, que el president nord-americà haurà ara d'avaluar. La Casa Blanca va rebre el document amb plans i alternatives per intensificar la guerra contra el gihadisme a Síria i l'Iraq, on grups com l'EI o Al-Qaeda gaudeixen d'autonomia i territori tot i la campanya militar dels EUA i més de dos anys de bombardejos aeris.

Canvis en l'estratègia

El passat 28 de gener, Trump va ordenar al Pentàgon que li presentés en 30 dies un pla per intensificar la lluita contra el terrorisme islamista. La llista d'opcions inclou, a més, canvis en l'estratègia militar i recomanacions en matèria de control financer i diplomàtiques per mantenir la pressió i aïllar l'EI.

Segons la premsa nord-americana, el pla podria incloure un augment dels límits a les forces nord-americanes que poden desplegar-se a la zona i una intensificació dels bombardejos aeris.

El cap del Comandament Central, el general Joseph Votel, va suggerir la setmana passada que podria ser necessari un augment de tropes nord-americanes a Síria (on hi ha uns 500 membres de les forces especials) per donar suport a les operacions sobre el terreny de milícies aliades i facilitar l'ocupació d'Al Raqa, feu de l'EI.

Fins al moment, els Estats Units han desplegat uns 5.000 soldats a l'Iraq per assistir i entrenar les tropes kurdes i iraquianes, que han recuperat part del territori que els gihadistes havien aconseguit el 2014, entre ells la major part de Mossul, la segona ciutat del país. En el caos de la guerra civil siriana, l'Estat Islàmic ha aconseguit mantenir el control de l'est del país i part de la ribera de l'Eufrates, amb Al Raqa encara com el seu principal bastió.