Un tribunal d'Apel·lació va absoldre l'Estat noruec de violar els drets humans pel règim carcerari a què està sotmès l'ultradretà Anders Behring Breivik, autor dels atemptats de 2011 en aquest país nòrdic en què van morir 77 persones. La decisió suposa un triomf per a l'Estat, que havia patit en el primer judici una condemna per donar a Breivik un tracte denigrant i violar l'article 3 de la Convenció Europea de Drets Humans, encara que en ambdós processos va sortir absolt de conculcar un altre capítol d'aquest tractat sobre el respecte a la vida privada.

Els dos tribunals reconeixen que l'aïllament està justificat, però mentre el primer criticava la seva durada i la manca d'alternatives, denunciant que Breivik viu «en una presó dins la presó» i que no s'havia considerat la seva salut mental, el tribunal rebutja que s'hagi violat la convenció.

La sentència difosa a Oslo al·ludeix al risc d'acció violenta contra Breivik, al fet que no hi ha «indicacions clares» de danys mentals i mesures compensatòries per defensar el règim carcerari, i si bé critica pràctiques inicials com els escorcolls nu, creu que no és suficient per parlar de tracte denigrant. Breivik sembla encara «molt marcat pel seu univers polític d'extrema dreta», estableix el tribunal, que no dóna validesa a les seves declaracions que ja no és partidari de la violència, perquè no estan basades en consideracions ètiques ni han anat acompanyades de mostres de penediment.