L'aspirant conservador a la presidència francesa, François Fillon, veu trontollar la seva candidatura després d'anunciar que serà imputat pel cas dels suposats llocs de treball ficticis que va concedir a la seva família, el que va disparar les primeres desercions a la seva campanya. Per controlar l'ona expansiva de l'anunci, Fillon va prendre la iniciativa. En una declaració envoltat per alguns dels pesos pesants del seu partit, l'aspirant va llançar un agressiu atac a la Justícia en titllar la seva pròxima imputació d'«assassinat polític».

La jornada havia nascut estranya, amb la sobtada suspensió de la seva programada visita al Saló de l'Agricultura i amb una imprevista compareixença davant els mitjans que va desencadenar tots els rumors. Al migdia, Fillon va aclarir els dubtes sobre la seva eventual retirada, una possibilitat que de nou va rebutjar, però només després de llançar la «bomba» de la seva pròxima imputació.

«El meu advocat ha estat informat que seré convocat el 15 de març pels jutges d'instrucció per a ser imputat», va assenyalar a l'inici de la seva intervenció en una sala plena de periodistes a la seu de la campanya.

L'exprimer ministre va llançar dubtes sobre el calendari i la rapidesa del seu procés, i va defensar un cop més la seva innocència, encara que va aclarir que acudirà a la citació judicial -malgrat poder negar-se pel seu aforament com a diputat- «per respecte a les institucions». «Més enllà del procés judicial, ara només apel·lo al poble francès. Només el sufragi universal, i no un procés acusatori, pot decidir qui serà el pròxim president de la República. No cediré, no em retiraré, aniré fins al final», va assenyalar.

Divendres passat, els jutges d'instrucció li van obrir una investigació judicial pels càrrecs de malversació de fons públics, tràfic d'influències i ocultació d'activitats, després que la Fiscalia Nacional Financera els traslladés el cas.

La Fiscalia havia llançat les indagacions preliminars arran de les revelacions del setmanari Le Canard Enchainé que Fillon havia contractat la seva dona Penelope i dos dels seus fills com a assistents parlamentaris, però que no hi havia proves que haguessin complert amb aquesta tasca.

La dura càrrega de Fillon contra el poder judicial va despertar el rebuig immediat dels seus rivals polítics, començant pel president, el socialista François Hollande, que va reivindicar que, «com a garant de la independència de l'autoritat judicial», no pot permetre aquest tipus de acusacions.