El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va negar al Congrés haver rebut ordres del Govern quan va prendre la decisió d'oposar-se a la imputació del president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, en el cas Púnica, i en els recents nomenaments que afecten la cúpula fiscal. Maza va comparèixer davant la Comissió de Justícia del Congrés a instàncies de PSOE i Ciutadans per donar explicacions de diversos assumptes que esquitxen aquesta institució i que han posat en dubte la imparcialitat i independència del Ministeri Públic, que va defensar amb vehemència el fiscal general de l'Estat.

Després d'una primera intervenció molt tècnica en què va desgranar el funcionament orgànic de la Fiscalia, Maza va recollir el guant dels grups i no va esquivar cap de les preguntes, si bé l'oposició no va quedar satisfeta amb les seves explicacions, especialment amb els dos assumptes més polèmics: l'oposició a imputar al president de Múrcia i el relleu en les fiscalies clau.

El fiscal general va assenyalar que no va rebre ordres de ningú per rebutjar la imputació de Sánchez, una decisió que van avalar dos informes jurídics -de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia i de quatre fiscals de sala del Tribunal Suprem-, i amb la qual ell va estar d'acord.

«Mentre sigui fiscal general de l'Estat no permetré en cap cas que a un ciutadà espanyol, sigui polític o no, home o dona, major o petit, se li porti a terme un procediment per la fiscalia si jo veig que no hi ha cap tipus de fonament per a això , i tant me fa el que es pugui pensar d'implicacions polítiques sigui per un partit o un altre», va afirmar.