La Cambra dels Lords britànica va aprovar una esmena a la llei del Brexit per garantir els drets dels ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit davant la sortida del país de la Unió Europea (UE). Per 358 vots favor i 256 en contra, el Govern va patir la seva primera derrota durant la tramitació d'aquest projecte de llei, que va rebre el vistiplau de la Cambra dels Comuns a principis de febrer amb una àmplia majoria i sense cap de les esmenes de l'oposició.

La decisió dels Lords, que no han estat elegits a les urnes i on l'Executiu no compta amb majoria, pot endarrerir el calendari previst per la primera ministra, la conservadora Theresa May, per iniciar la desconnexió amb Brussel·les. L'esmena insta el Govern a assegurar que els ciutadans de l'Espai Econòmic Europeu (EEE) i la UE que resideixen legalment al Regne Unit, així com «els membres de la seva família», seran «tractats de la mateixa manera pel que fa als seus drets com a comunitaris» després del Brexit.

Els canvis introduïts impliquen que la llei haurà de tornar als Comuns, on la majoria tory podria eliminar l'annex aprovat, encara que aquest procés impedirà que el text s'aprovi amb la urgència que esperava May.

Per part seva, la Comissió Europea (CE) va posar sobre la taula cinc opcions per a dissenyar la futura Unió Europea a Vint-i-set, ja sense el Regne Unit, que van des d'una veritable unió política i econòmica a un simple mercat únic, un debat en el qual Brussel·les vol implicar tots els ciutadans europeus.

L'Executiu comunitari va presentar un llibre blanc sobre el futur d'Europa, un document que obre el debat que els líders europeus mantindran a la cimera de Roma del proper 25 de març, amb motiu del 60 aniversari de la Unió Europea (UE). Aquesta cita «no simplement serà l'aniversari, sinó que serà el naixement de la UE a 27» i servirà per «passar pàgina», va assenyalar davant el ple del Parlament Europeu el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.