El polèmic eurodiputat polonès Janusz Korwin-Mikke va defensar la bretxa salarial entre homes i dones, justificada, segons ell, per la «inferioritat» femenina, un comentari que va motivar una picabaralla amb la parlamentària socialista espanyola Iratxe García. «Sap vostè quantes dones hi ha entre els primers cent jugadors d'escacs? L'hi diré: cap. No cal dir que les dones han de guanyar menys que els homes perquè són més febles, més petites, menys intel·ligents», va assegurar davant el ple de la Eurocambra Korwin-Mikke, que no està adscrit a cap partit polític.

«Sé que li fa mal i li preocupa que avui les dones puguem estar representant els ciutadans en igualtat de condicions amb vostè. Jo aquí vinc per defensar les dones europees d'homes com vostè», li va respondre Iratxe García. La discussió es va produir en un debat al Parlament Europeu sobre la bretxa salarial entre homes i dones.

L'Europarlament ha obert una investigació contra el diputat polonès per establir si ha de ser sancionat per les seves declaracions misògines. L'eurodiputat conservador, euroescèptic que ja havia cridat l'atenció per altres sortides de to, s'enfronta a sancions que poden anar des d'una «reprimenda fins a una multa i una suspensió temporal», va explicar el Parlament Europeu en un comunicat.

El president de la institució, Antonio Tajani, va decidir obrir una investigació tenint en compte els articles 11 i 166 del reglament de l'Eurocambra, que exigeixen, sota pena de sanció, que la conducta dels diputats europeus es basi en el «respecte mutu» i que aquests no recorrin a «llenguatge o comportaments difamatoris, racistes o xenòfobs en els debats parlamentaris».

«Vaig haver de controlar-me», va assegurar Iratxe García, per a qui Korwin-Mikke «no només ha insultat les dones, sinó la intel·ligència humana». A una setmana perquè se celebri el Dia de la Dona, l'eurodiputada socialista va considerar que «la llibertat d'expressió té límits que estan en el respecte dels drets humans», així com va reclamar una sanció per al polonès, petició que va fer formalment en el ple el president dels socialistes europeus, Gianni Pittella.

Si la investigació acaba en càstig, seria la segona vegada que Korwin-Mikke, de 74 anys, resulta sancionat per l'Eurocambra. El 2015 va ser obligat a pagar una multa de 3.060 euros i se'l va allunyar durant deu dies de tota activitat parlamentària, al costat de l'eurodiputat italià de la ultradretana Lliga Nord Gianluca Buonanno, per efectuar la salutació nazi en una intervenció parlamentària. Abans, l'ultra polonès ja havia cridat l'atenció per expressions com ara referir-se als immigrants com a «escombraries humanes».

Igualtat prevista a les normes

El principi de la igualtat de retribució entre homes i dones per a un mateixa feina està consagrat en els tractats des de 1957, i actualment queda contemplat en l'article 157 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE).

A més, hi ha abundant material legal al patrimoni comunitari, des sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per discriminació de gènere fins a una comunicació de la Comissió Europea del 2015 que situa la igualtat efectiva entre homes i dones com un dels pilars de l'estratègia europea per al període entre els anys 2016 i 2019.

No obstant això, la comissària europea responsable de la Igualtat de Gènere, la txeca Vera Jourová, va reconèixer l'any passat davant l'Eurocambra durant el Dia de la Dona que aconseguir la igualtat entre homes i dones a la Unió Europea portarà encara 70 anys.