La comissió que investiga a Irlanda les cases d'acollida dirigides per ordres religioses catòliques al segle XX va explicar que ha descobert un «gran nombre» d'esquelets humans a cambres subterrànies d'un centre de monges a la localitat de Tuam, a l'oest del país. En presentar algunes de les seves conclusions, l'anomenada Comissió sobre Mares i Nadons es va declarar «commocionada» per la troballa d'«un gran nombre de restes humanes» en, almenys, disset de les vint cambres subterrànies excavades pels experts forenses en les darreres setmanes.

«Entre les restes hi ha un nombre d'individus d'edats compreses entre les 35 setmanes de gestació i els dos i tres anys», va explicar el seu portaveu respecte el centre de Tuam, en funcionament com a casa d'acollida per a mares solteres entre 1925 i 1961.

El Govern de Dublín va crear la comissió el 2014 per aclarir aquest assumpte, després que es denunciés la possible existència de 800 esquelets de nens en una fossa propera a un centre religiós de les Germanes del Bon Socors.

En concret, les seves indagacions intenten oferir llum sobre els alts índexs de mortalitat infantil registrats en aquestes institucions durant el passat segle, les pràctiques d'enterraments dels morts, les seves polítiques d'adopcions i certs programes de vacunació experimental.

El Govern ha estimat que unes 35.000 mares solteres van passar per algun dels deu centres d'acollida gestionats per ordres de germanes catòliques des de la creació de l'Estat irlandès el 1922 i els anys seixanta. El 2013, una altra investigació oficial va revelar el comportament de les monges catòliques a les anomenades «Bugaderies de la Madgalena», on entre 1922 i 1996 milers d'internes van treballar en un règim de semiesclavitud i abusos.

Entre els motius que portaven a la reclusió de les dones, l'informe va fer referència a «abusos familiars» i «actituds immorals», les quals implicaven en ocasions embarassos produïts fora del matrimoni.