La Xina ha moderat el seu objectiu de creixement econòmic per a aquest any al voltant del 6,5%, lleugerament inferior al 6,7% assolit el 2016, però s'ha proposat accelerar la creació d'ocupació per garantir l'estabilitat mentre continua amb les seves reformes. El primer ministre xinès, Li Keqiang, va inaugurar el plenari anual de l'Assemblea Nacional Popular (ANP), màxim òrgan legislatiu del país, amb el tradicional discurs en el qual defineix l'agenda del Govern xinès per als propers mesos, i la litúrgia de les grans ocasions al Gran Palau del Poble.

Amb la incertesa planant sobre l'escena internacional, a mesura que els líders mundials prenen la temperatura a uns Estats Units presidits per Donald Trump i el Regne Unit negocia el seu divorci de la Unió Europea, el règim comunista, poc amic de les sorpreses, va apostar per ser previsible.

L'objectiu d'aconseguir «un creixement del voltant del 6,5%, o més alt si és possible a la pràctica» fixat per Li entra dins dels pronòstics de la majoria dels analistes. Suposa, a més, un reconeixement implícit que Pequín està disposat a acceptar un major alentiment de la seva economia, que el 2016 va tenir el seu creixement més lent des de 1990, ja que històricament el rendiment del gegant asiàtic sol ajustar-se als objectius marcats pels seus dirigents.

De cara al XIX Congrés del governant Partit Comunista de la Xina de la tardor vinent, la cita quinquennal en què hi haurà una renovació parcial de la cúpula de poder, assegurar l'estabilitat és prioritari. «No podem perdre de vista els molts problemes i desafiaments que afronta la Xina», va reconèixer el primer ministre.

El mandatari va fer referència a continuació a una llarga llista de reptes que té per davant el país: el desgast dels tradicionals motors de creixement, els excessos de capacitat, l'escassa rendibilitat que mostren algunes empreses, les desigualtats regionals, els desequilibris fiscals i els riscos financers i econòmics.