Polònia i altres països d'Europa de l'Est van expressar la seva por a quedar «exclosos» del projecte comunitari si la Unió Europea (UE) decideix avançar «a dues velocitats», una de les opcions que els Estats membres estudien en els seus debats sobre el futur a Vint-i-set després del Brexit. L'assumpte es va tractar en una reunió informal dels líders de la UE (sense el Regne Unit), on es va parlar de les idees que es volen incloure en la declaració que aprovaran a Roma el proper 25 de març, durant una cimera pel 60 aniversari de la UE.

Al final de la trobada, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va insistir en què l'opció de les diverses velocitats, que permetria cooperar més estretament als països que volguessin fer-ho, no suposaria un nou «teló d'acer» entre l'Est i l'Oest d'Europa. «He comprovat amb sorpresa que alguns dels nostres col·legues ho veuen com introduir una nova línia divisòria, un tipus de nou teló d'acer entre l'Est i l'Oest. No és la intenció», va assegurar. Juncker va explicar a més que a la pràctica la UE ja avança a diferents ritmes a través de l'anomenada «cooperació reforçada», en àmbits com l'espai Schengen o la patent europea.

Per altra banda, la reelecció de Donald Tusk com a president del Consell Europeu malgrat l'oposició del seu país d'origen, Polònia, humilia Varsòvia davant els socis europeus i serveix alhora de bombona d'oxigen per a l'oposició polonesa, que plantejarà la setmana que ve una moció de confiança a l'Executiu. Diversos grups de ciutadans van sortir als carrers de Varsòvia per celebrar l'elecció del seu compatriota Tusk, una alegria que demostra que la decisió de Brussel·les es percep en sectors de la població polonesa com un correctiu al partit nacionalista i ultraconservador Llei i Justícia, en el Govern amb majoria absoluta des d'octubre de 2015.

Grzegorz Schetyna, líder del principal partit opositor, Plataforma Ciutadana, va anunciar que la setmana que ve el seu grup presentarà una moció de censura contra l'executiu de Beata Szydlo, gest simbòlic que no prosperarà, però amb el que aquest partit liberal de centre-dreta vol treure força a Llei i Justícia.