Dos dies després que la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, anunciés els seus plans per impulsar un segon referèndum d'independència, l'anomenada Enquesta d'Actituds Socials, elaborada per la firma ScotCen Social Research, va revelar un increment en el suport a la separació del Regne Unit, amb un 46% del suport, davant del 23% obtingut el 2012. L'any 2012 es va iniciar la campanya en aquesta regió prèvia al primer referèndum d'independència celebrat el 18 de setembre de 2014, en què el suport a la unió es va imposar amb el 55,3% dels vots, davant del 44,7% dels partidaris de la secessió.

Paradoxalment, la prestigiosa enquesta anual va detectar al mateix temps una disminució de la popularitat de la UE. En concret, segons aquest sondeig, més de dos terços dels votants escocesos es van mostrar crítics amb la UE, amb un 25% dels participants a favor d'abandonar el bloc comunitari, mentre que un altre 42% va advocar per la reducció dels poders de Brussel·les.

Segons el sondeig de ScotCen, els partits de la regió partidaris de la unió amb el Regne Unit argumenten que un altre plebiscit generaria més divisió i incertesa, alhora que al·leguen que no seria l'opció avalada per la majoria. Aquestes dades suggereixen que el moviment proindependentista a Escòcia probablement s'endinsarà ara, des d'una posició més forta, en una nova campanya per celebrar un altre plebiscit.

D'altra banda, un altre sondeig dut a terme per la firma YouGov dóna un resultat diferent, en establir que un 57% de votants escocesos vol quedar-se al Regne Unit. Davant d'aquesta majoria de votants, un 43% dels sondejats és partidari de la secessió, excloent aquells que «no saben» o els que no votaran.

Per part seva, la primera ministra britànica, Theresa May, va advertir que Escòcia abandonarà la UE s'independitzi o no del Regne Unit. «El que necessitem ara és unir-nos i assegurar-nos que podem obtenir el millor acord per a tot el Regne Unit», va afegir.