ETA anunciarà aquest divendres, a través d'un comunicat, que probablement difondrà el diari francès Le Monde, que procedirà al seu desarmament el proper 8 d'abril, segons han informat a Europa Press fonts coneixedores del procés.

La intenció de la banda és accelerar el procés de desarmament, fins ara paralitzat, després que s'hagi procedit ja al segellat de les seves zulos.

Un dels detinguts el passat 16 d'abril al sud de França, Jean-Noël Etcheverry, ha anunciat a través del diari francès "Le Monde" que la banda terrorista ETA estarà totalment desarmada en la tarda del proper 8 d'abril.

Es tracta d'una de les cinc persones vinculades a una organització que el passat 16 de desembre van ser sorpresos per la Guàrdia Civil en una operació, en col·laboració amb la Direcció General de Seguretat Interior (DGSI), quan intentaven fer desaparèixer armes d'ETA.

"ETA ens ha confiat la responsabilitat del desarmament del seu arsenal i, a la tarda del 8 d'abril, ETA estarà totalment desarmada", ha declarat Etcheverry al diari 'Le Monde'.

Llistat de zulos

ETA facilitarà a les pròximes hores, a través de mitjans de comunicació internacionals, una llista de "zulos" per accelerar el desarmament, segons han informat fonts de la lluita antiterrorista. El desarmament d'ETA es troba paralitzat per la negativa dels governs espanyol i francès a participar-hi.

Fins ara, la banda terrorista ha intentat fer aquest procés a través de l'anomenada Comissió Internacional de Verificació, un grup d'experts internacionals, i posteriorment amb persones destacades de la societat del País Basc francès.

En anunci es realitzarà a través dels mitjans de comunicació i tot apunta que, com en altres ocasions, pugui difondre a través de la cadena de televisió anglesa, BBC.

Centenars de personalitats de la societat civil

Segons Le Monde, centenars de representants de la societat civil i càrrecs electes entregaran l’arsenal militar dels separatistes que està amagat a l’Estat francès des de l’abandonament de la lluita armada el 2014. “ETA ens ha confiat la responsabilitat del desarmament del seu arsenal i, la nit del 8 d’abril, estarà totalment desarmada”, ha confirmat Txetx Etcheverry, militant de l’organització Bizi. Etcheverry reclama el compromís de les autoritats franceses de fer-se càrrec dels fusells, pistoles i explosius restituïts sota al supervisió d’observadors internacionals.

Datos del elemento