La jutge que investiga el cas dels ERO ha citat per al 25 d'abril el bisbe emèrit de Cadis Antonio Ceballos perquè declari com a investigat per un ajut de 300.000 euros que li va concedir la Junta d'Andalusia el 2009 al geriàtric del Bisbat gadità. A més de Ceballos, la jutge ha citat com a investigats, en aquesta nova peça dels ERO, l'exconseller de Treball Antonio Fernández, l'exviceconseller Agustín Barberá, l'exdirector general de Treball Juan Márquez i l'excap de servei de Treball Antonio Diz-Lois.

La citació de la jutge s'ha produït després que la Guàrdia Civil li demanés incloure en el cas dels ERO com a investigat el bisbe emèrit de Cadis i Ceuta. La Guàrdia Civil va establir en un atestat entregat al jutjat d'instrucció 6 de Sevilla, que instrueix el cas, que «pot haver-hi responsabilitat penal per tràfic d'influències» del bisbe emèrit de Cadis.

La jutge, però, no aclareix el delicte que li imputa al bisbe i a la resta d'exalts càrrecs, i només indica que «els fets investigats podrien presentar característiques que fan presumir l'existència d'una infracció penal». Ceballos, bisbe entre desembre de 1993 i agost de 2011, va tenir una «intervenció directa» amb la Conselleria de Treball per a la consecució de l'ajuda econòmica, que es va fer «prescindint del procediment» establert, segons la Guàrdia Civil.

Després de la concessió de l'ajut sociolaboral a favor dels treballadors del geriàtric, la Junta d'Andalusia va iniciar una revisió d'ofici a l'abril de 2012, quan ja estava en marxa la investigació judicial pel cas dels ERO. El 23 de juliol de 2012, la Junta va dictaminar que s'havia de retornar l'ajut concedit al Bisbat, que era nul, recorda la jutge.

Arxiu de l'expedient

No obstant això, el 10 de desembre del mateix any, la Conselleria d'Economia, Innovació, Ciència i Ocupació va emetre una nova proposta proposant arxivar l'expedient, «ja que la declaració de nul·litat i exigència de devolució de l'ajuda aniria en contra de la bona fe dels treballadors i/o beneficiaris», indica la instructora. Després d'aquesta decisió, el Consell Consultiu d'Andalusia va aprovar per unanimitat, el 30 de gener de 2013, arxivar l'expedient.