Un individu va ser abatut ahir a l'aeroport de Orly, al sud de París, després d'haver intentat arrabassar l'arma reglamentària a una militar del dispositiu antiterrorista i hores després d'haver disparat contra una agent en un control d'identitat en el nord de la capital francesa. Les autoritats franceses van evitar ahir parlar d'atemptat, i la investigació del cas va ser confiada a la secció antiterrorista de la Fiscalia de París.

El pare i el germà de l'home abatut van ser detinguts poca estona després dels fets. De moment no ha transcendit si aquests arrests tenen a veure amb una presumpta complicitat o per ser interrogats.

L'home, Ziyed B., un ciutadà francès de 39 anys, estava fitxat per delictes de delinqüència menor i tràfic de drogues, però segons la televisió BFMTV després d'una estada a la presó estava sent seguit pels serveis d'intel·ligència per la seva presumpta radicalització.

Al volant del seu cotxe, un Renault Clio, l'individu va ser controlat per la policia ahir mateix al voltant de tres quarts i cinc de set del matí a la localitat de Garge els Gonesse, moment en el qual va disparar contra una agent amb una pistola de cartutxos, la qual cosa li va provocar ferides lleus.

Posteriorment es va dirigir al sud de la capital i a la localitat de Vitry, veïna d'Orly, va robar un cotxe i va amenaçar els clients d'un bar, segons el relat del ministre de l'Interior, Bruno Le Roux.

Aquest vehicle va ser trobat a l'aparcament d'Orly, va assenyalar BFMTV. L'home va aconseguir penetrar a l'aeroport per la terminal Sud, i segons el ministre francès de Defensa, Jean-Yves Le Drian, que també va acudir al lloc dels fets, l'individu va atacar una patrulla de militars formada per tres soldats de l'Exèrcit de l'Aire desplegada a Orly dins del dispositiu antiterrorista engegat després de l'onada d'atemptats gihadistes soferts al país.

L'home va tractar de robar el fusell reglamentari a una soldat, a la qual va fer caure, però a qui no va aconseguir arrabassar l'arma. Segons testimonis presencials, l'individu va apuntar al cap de la militar mentre els seus dos companys l'apuntaven a ell.

Minuts més tard, un important dispositiu policial va acudir al lloc per acordonar la zona. Segons Le Drian, van ser els dos companys de l'agent agredida els que van abatre l'home.

Es tracta de la quarta vegada que militars desplegats en missió antiterrorista són objecte d'atacs, després dels soferts a Niça, Valence i, el mes passat, al parisenc museu del Louvre.

El president francès, François Hollande, va agrair «la valentia i l'eficàcia» dels agents de policia i els militars que van reduir l'individu, a qu va qualificar com a «particularment perillós».

França es troba en estat d'emergència des dels atemptats de París i Saint Denis del 13 de novembre de 2015.

Aeroport tancat

L'acció va provocar que, com a mesura de precaució, l'aeroport d'Orly quedés tancat al trànsit aeri, els vols previstos a l'aterratge desviats a altres aeròdroms i les seves dues terminals evacuades per la policia.

Unes 3.000 persones van ser desallotjades com a mesura de precaució davant la possibilitat que l'agressor tingués explosius, una eventualitat que va ser descartada per la policia després de l'escorcoll de les terminals.

La situació va generar escenes de pànic a l'aeroport i que molts passatgers quedessin bloquejats en els avions durant hores.

La terminal Sud va quedar oberta a la tarda, una hora després que ho fes la terminal Oest. No obstant això, Aviació Civil preveia retards durant tota la jornada i alguna anul·lació suplementària.

Durant l'atac, 30 vols que tenien previst aterrar a Orly van ser traslladats a l'un altre gran aeroport de París, el de Roissy-Charles de Gaulle i un va aterrar en el de Beauvais, situat una mica més al nord.

Dos vols amb sortida des de Barcelona i amb destí París van quedar cancel·lats i deu més van patir retards en les seves arribades o sortides després del tiroteig, segons van confirmar a Efe fonts d'AENA.

El gestor aeroportuari va indicar també que dos vols procedents de Gran Canària i Lanzarote es van desviar a l'aeroport Charles de Gaulle de la capital francesa; en total, ahir estaven programats 49 trajectes des d'Espanya a Orly, 25 sortides i 24 arribades.

Els vols que havien d'arribar procedents de l'aeroport d'Orly corresponen a les companyies Vueling, British Airways i Iberia.

Fins demà no es coneixerà amb exactitud quants vols van ser anul·lats per aquest incident, va indicar el portaveu d'Aviació Civil a França.