El pare de Ziyed Ben Belgacem, l'home abatut a l'aeroport d'Orly després de desarmar una militar, va assegurar que el seu «fill mai ha estat terrorista». Ziyed Ben Belgacem, de 39 anys i nascut a París, tenia antecedents penals per delictes comuns i havia presentat signes de radicalització.

La seva autòpsia permetrà determinar si es trobava sota els efectes de l'alcohol o de les drogues en el moment dels fets. «El meu fill mai ha estat un terrorista, mai va pregar i bevia alcohol habitualment. I sota l'efecte de l'alcohol i del cànnabis va passar el que va passar», va declarar el pare de Ben Belgacem després de ser alliberat per la policia, que el va interrogar durant diverses hores. El seu germà i el seu cosí segueixen arrestats per ser interrogats.

«Dissabte em va trucar a les set o vuit del matí. Estava extremadament nerviós, ni tan sols la seva mare aconseguia entendre'l. Em va dir: pare, et demano perdó, he fet una ximpleria amb un gendarme», va explicar el pare de Ben Belgacem.

«Jo li vaig respondre que no el perdonava perquè havia atacat un gendarme», va explicar. El pare va intentar saber on es trobava el seu fill, però Ziyed Ben Belgacem li va dir només que estava «a l'autopista» i va penjar.

Preocupat, el pare, al costat del seu altre fill, es va presentar a la comissaria per explicar-los el que estava passant. Tots dos van quedar detinguts, mentre que el cosí, que havia passat la nit anterior en un bar amb l'agressor, també es va presentar de forma voluntària a la comissaria.

«Quan vaig arribar a la comissaria em vaig adonar que la policia havia fet la seva feina. No em van dir directament que havia mort. És terrible, però què vol que li digui? Les males companyies, la droga... Al final sóc jo el que pateix les conseqüències», va explicar el pare de l'atacant.

Els investigadors intenten determinar les motivacions de l'atacant identificat com Ziyed Ben Belgacem -de nacionalitat francesa i nascut a París fa 39 anys-, qui després de disparar contra una agent en un control de policia al nord de París es va traslladar al sud de la capital fins a l'aeroport d'Orly, on va agredir i va arrabassar l'arma a una soldat del dispositiu antiterrorista.

Després d'haver disparat a la policia, segons el fiscal, Belgacem va trucar al seu pare i al seu germà i els va dir: «He fet una ximpleria, he disparat a un policia». En l'escorcoll del domicili de l'agressor, a la localitat de Garge els Gonesse, la mateixa en què va disparar contra l'agent, es va trobar una petita quantitat de cocaïna, per la qual cosa els investigadors intenten determinar si havia consumit drogues.

Antecedents penals

Belgacem, que tenia antecedents penals per robatori a mà armada i per tràfic d'estupefaents, havia estat vigilat pels serveis d'intel·ligència francesos per la seva radicalització durant una estada a presó. En tot cas, un escorcoll del seu domicili el 2015 no va donar com a resultat cap signe preocupant, fet pel qual no va ser fitxat pels serveis d'intel·ligència.