El ministre d´Interior francès, Bruno Le Roux, va contractar les seves dues filles com a assistents parlamentàries a l'Assemblea Nacional quan aquestes encara eren estudiants i ell era diputat, va assenyalar la cadena TMC, segons la qual van guanyar entre les dues uns 55.000 euros. Les dues filles, de 23 i 20 anys d'edat actualment, van signar diversos contractes temporals com a col·laboradores entre 2009 i 2016, primer quan encara estaven a l'institut i posteriorment mentre cursaven els seus estudis superiors.

El ministre va demanar que no es faci una comparació amb el cas de François Fillon, en què l'exprimer ministre està imputat pels suposats llocs de treball ficticis atribuïts a la seva dona i dos dels seus cinc fills també com a assistents parlamentaris. «Tots els contractes evidentment es van tancar amb respecte a l'edat legal per treballar», va afegir Le Roux, segons el qual van ser treballs d'estiu o temporals que els van fer descobrir coses noves.

La cadena, però, va revelar dos contractes sospitosos: un signat per la més gran entre juny i setembre de 2013, quan la jove efectuava unes pràctiques a temps complet a Bèlgica, i un altre a temps complet en el cas de la petita entre abril i maig de 2015, temps en el qual aquesta només tenia dues setmanes de vacances. El gabinet del ministre va justificar que les missions encomanades a les dues podien efectuar-se a distància, o amb un horari reforçat abans o després de les pràctiques.

En un altre ordre de coses, els cinc principals aspirants a la presidència de França es van enfrontar en un debat televisiu a un mes de la primera volta d'uns dels comicis més imprevisibles en la història recent del país. François Fillon, el candidat dels republicans, va arribar a la cita imputat per desviament de fons públics; la ultradretana Marine Le Pen, presidenta del Front Nacional, encapçala els sondejos i la seva campanya també té mitja dotzena d'investigacions judicials obertes per desviament de fons i finançament il·legal; Emmanuel Macron, que va ser ministre d'Economia de François Hollande, és el candidat més jove, amb 39 anys, i el segon en intenció de vot. El socialista Benoît Hamon se situa en quarta posició i el veterà Jean-Luc Mélenchon, de 65 anys, es presenta com el candidat a l'esquerra de l'esquerra. Sis aspirants van ser exclosos del debat per disposar de pitjors expectatives de vot.

Com es podia esperar, Le Pen va ser la més contundent en les seves exposicions i en un moment del debat va acusar els altres candidats, sobretot Macron (el seu màxim rival, segons les enquestes), de parlar molt però dir poc. Macron va respondre molt indignat: «Vull una política forta però responsable, al contrari que vostè», així com va reafirmar el seu europeisme davant del nacionalisme de Le Pen.

Fillon, conscient que el tema de la transparència i els conflictes d'interès l'afecten directament, va proposar la creació d'una comissió que hauria de fer propostes al Parlament per regular conflictes d'interessos i regles de transparència. Macron va proposar baixar la fiscalitat de les empreses i es va manifestar en contra de suprimir les 35 hores, mentre Hamon, que tampoc advoca per tocar les 35 hores, va prometre ser el president «de la feina» i de la «remuneració decent».