Els Estats Units i el Regne Unit obligaran a facturar aparells electrònics més grans que un telèfon mòbil als passatgers de vols sense escales procedents de diversos països de majoria musulmana del Próxim Orient i l'Àfrica, una mesura que no respon a cap amenaça o risc imminent d'atac terrorista. Així, la prohibició de Washington afectarà uns 50 vols diaris cap als EUA procedents de 10 aeroports internacionals a vuit països: Jordània, Kuwait, Egipte, Turquia, Aràbia Saudita, Marroc, Qatar i Emirats Àrabs Units; mentre que la de Londres serà per als passatgers procedents de Turquía, Líban, Jordània, Egipte, Tunísia i l'Aràbia Saudita.

Per una banda, el Govern del president Donald Trump va començar a notificar la mesura de matinada a les nou aerolínies afectades, totes elles estrangeres. Així, els passatgers de vols sense escales cap als EUA no podran portar a l'equipatge de mà aparells electrònics com ordinadors portàtils, tauletes, reproductors de DVD, càmeres i consoles de videojocs. Aquest tipus d'aparells estaran prohibits a la cabina de passatgers i hauran de ser facturats amb la resta de l'equipatge.

Les nou aerolínies afectades, totes elles estrangeres, ja que cap nord-americana té vols directes des dels aeroports inclosos en la mesura, són Royal Jordanian, EgyptAir, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Moroc, Qatar Airways, Emirates i Etihad Airways. El Govern nord-americà ha donat a totes elles un termini de 96 hores perquè ho notifiquin als seus passatgers.

L'aviació comercial, un objectiu

Segons funcionaris del Departament de Seguretat Nacional (DHS) dels EUA, la prohibició no es basa en cap amenaça concreta ni risc d'un atac terrorista imminent contra el país. Les autoritats nord-americanes van avaluar informació d'intel·ligència que indica que els terroristes segueixen apuntant a l'aviació comercial i estan buscant «mètodes innovadors» per cometre atacs, incloent instal·lar dispositius explosius en articles i productes d'ús comú.

Per altra banda, un portaveu del Govern britànic va assenyalar que «la seguretat dels ciutadans que viatgen és la nostra major prioritat. Per això mantenim la nostra seguretat en l'aviació sota constant revisió i adoptem mesures que creiem són necessàries, efectives i proporcionades».

L'Executiu de Londres ha estat «en estret contacte amb els Estats Units per comprendre la seva posició», segons va informar la mateixa font oficial, que va afegir que «s'ha informat les aerolínies afectades dels nous requeriments».