El ministre francès d'Interior, Bruno Le Roux, es va veure obligat a dimitir davant les sospites que va donar feina de forma fraudulenta a les seves filles adolescents com a assistentes parlamentàries, enmig de la tempesta provocada al país pel cas Fillon. Un dia després que la televisió TMC revelés que entre 2009 i 2016 les dues filles del ministre socialista havien passat gairebé totes les seves vacances escolars treballant com a assistentes parlamentàries seves, Le Roux va comparèixer davant els mitjans per anunciar que, encara que es considera innocent, no vol entorpir l'acció de l'Executiu.

Ho va fer després que la Fiscalia Nacional Financera obrís una investigació preliminar sobre el cas i després d'haver parlat amb el president, François Hollande, i amb el primer ministre, Bernard Cazeneuve, que visiblement molest havia recordat en un discurs el deure de «rigor» de tots els servidors públics.

També el va instar a dimitir el candidat socialista a la presidència, Benoît Hamon, que no podia permetre veure en el Govern del seu partit un ministre enfrontat a acusacions similars a les que des de fa setmanes llasten la campanya de François Fillon.

Donar feina a familiars com a assistents parlamentaris és una pràctica habtiual a França, però tant en el cas de Penelope Fillon i de dos dels fills del matrimoni, com en el de les filles de Le Roux, hi ha sospites de frau. El fins a ahir ministre d'Interior, diputat pel departament de Sena Saint-Denis, va donar feina a les seves filles des que aquestes no eren més que estudiants d'institut. Els signava contractes curts que cobrien els períodes de vacances escolars, cosa que permet la legislació francesa. Una va començar treballar amb només 15 anys i l'altra amb 16, contractes que van repetir 10 vegades en un cas i 14 en l'altre.

Segons la cadena TMC, que va revelar el cas, es tractava de contractes d'entre 850 i 3.500 euros al mes, per un total de 55.000 euros.

Dos contractes sospitosos

En la seva declaració de dimissió, el ministre va assegurar que eren contractes «legals» i que van correspondre a treballs efectuats de veritat, per desmarcar-se dels llocs de treball falsos que se li atribueixen a Fillon. Però TMC va revelar algunes contradiccions, com el fet que un d'aquests contractes, signat el 2013, coincidís amb un treball becat d'una de les filles a Bèlgica. O que un altre, que data de 2015, es prolongués més enllà del període de vacances i entrés en el període lectiu, fet que impedeix la llei.

Per altra banda, la investigació judicial a Fillon ha estat ampliada amb els càrrecs d'«engany agreujat» i falsificació i ús de documents falsos, va explicar Le Monde. Els investigadors van trobar a l'Assemblea Nacional documents que permeten sospitar que el matrimoni Fillon podria haver creat informació falsa per justificar els salaris de la dona com a assistent. A més, ahir es va saber que Fillon va cobrar 46.500 euros per organitzar reunions entre el president de Rússia, Vladímir Putin, i el dirigent de la petroliera Total, Patrick Pouyanné.