El Govern independentista escocès, liderat per Nicola Sturgeon, va demanar al Parlament d'Edimburg suport per consensuar amb l'Executiu britànic els termes d'un segon referèndum secessionista a Escòcia. En presentar una moció davant la cambra autonòmica, Sturgeon va argumentar que la primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, ha «ignorat» les seves propostes perquè Escòcia romangui dins el mercat únic després del Brexit, de manera que els escocesos han de «poder decidir el seu futur».

La moció, que es votarà avui, «autoritza el Govern escocès a promoure converses amb el Govern britànic sobre els detalls d'una ordre a l'empara de la secció 30 de la Llei d'Escòcia de 1998 per assegurar que el Parlament escocès pot legislar per a la convocatòria d'un referèndum».

El text estableix que és el Parlament escocès el que ha de fixar la data, la pregunta i el cens electoral de la consulta, que se celebraria «entre la tardor de 2018, quan hi haurà claredat sobre el resultat de les negociacions sobre el Brexit, i prop del moment en què el Regne Unit deixi la UE, a la primavera de 2019».

Es preveu que la moció, titulada «L'elecció d'Escòcia», sigui aprovada amb els vots del governant SNP i el Partit Verd, que sumen 69 escons dels 129 que té la cambra de Holyrood (Edimburg).

May va avançar la setmana passada que rebutjarà la petició de la líder independentista, en considerar que «ara no és el moment» de fer una segona consulta, quan el país ha d'estar «unit» per afrontar les negociacions amb Brussel·les per a la sortida del Regne Unit de la UE.

En aquest sentit, el Consell Europeu celebrarà una sessió extraordinària sense el Regne Unit el proper 29 d'abril per adoptar les directrius de la negociació de la sortida d'aquest país de la UE, va informar el president d'aquesta institució, Donald Tusk. «Convocaré un Consell Europeu el dissabte 29 d'abril per adoptar les directrius de les converses del Brexit», va explicar Tusk.