El magistrat Juan José González Rivas va ser elegit president del Tribunal Constitucional pel ple dels seus magistrats celebrat ahir, que va designar també la catalana Encarnació Roca com a nova vicepresidenta de la institució. González Rivas, que procedeix del Tribunal Suprem i és especialista en Contenciós Administratiu, està considerat d'orientació conservadora, mentre que Roca, catedràtica i magistrada del Suprem, està considerada més progressista. En els dos casos van ser elegits en primera votació amb vuit vots a favor i quatre abstencions gràcies al suport del sector conservador, majoritari al tribunal.

El Constitucional culmina així el seu procés de renovació, en el qual han entrat l'exfiscal general de l'Estat Cándido Conde-Pumpido, la catedràtica de Dret Constitucional María Luisa Balaguer i el catedràtic de Dret del Treball Alfredo Montoya, mentre que ha estat renovat Ricardo Enríquez, qui va entrar al tribunal el 2014 però havia de renovar la seva plaça perquè substituïa el mort Francisco Hernando.

Aquest procés de renovació iniciat pel Senat va suposar la sortida del Tribunal de l'anterior president, Francisco Pérez de los Cobos, i de la vicepresidenta, Adela Asúa, després de complir els seus mandats. Va ser fruit d'un pacte entre el PP i el PSOE (criticat per la resta de forces polítiques) que, presumiblement, també va perjudicar les opcions d'Andrés Ollero (exdiputat del PP i favorit al començament del procés) per presidir el Constitucional.

La filtració d'aquest acord va despertar malestar entre els membres del Tribunal, ja que l'elecció del president i del vicepresident els competeix a ells, però finalment la majoria conservadora va optar pel tàndem González Rivas-Roca i el sector progressista va optar per l'abstenció.

González Rivas assumeix la presidència en un moment en el qual el tribunal afronta el repte sobiranista català. Pérez de los Cobos es va acomiadar del càrrec amb una crida al diàleg i amb l'advertència que hi ha problemes -com la situació de Catalunya- que només poden resoldre's per la via política. Un altre dels assumptes espinosos que té pendent de resoldre el TC és el recurs a la llei de l'avortament que el PP va presentar el 2010.

Contrari al matrimoni gai

Magistrat del Constitucional des de 2012, catòlic i d'orientació conservadora, González Rivas es va posicionar en contra del matrimoni homosexual per considerar que «desnaturalitza l'essència de la institució», encara que va admetre que «les unions duradores entre persones del mateix sexe siguin objecte d'una especial consideració pel legislador». Jutge de carrera procedent de la Sala Contenciosa Administrativa del Suprem, en aquest tribunal es va oposar també a l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania.

La vicepresidenta serà Encarnació Roca, experta en dret de família i que va arribar al Constitucional el 2012 proposada pel PSC. Encara que el seu nom es considera ben vist pel nacionalisme català moderat, s'ha alineat amb la resta dels seus companys en les sentències que han posat límit al sobiranisme. També va ser ponent de la resolució en la qual el Constitucional va anul·lar la prohibició de les curses de braus a Catalunya.