La Policia britànica va interrogar nou persones com a part de la investigació sobre l'entorn de Khalid Masood, l'autor de l'atac de Londres que va néixer sota el nom d'Adrian Russell Ajao i que tenia un llarg historial delictiu. L'home que dimecres va causar el pànic a Westminster, davant del Parlament, tenia 52 anys, va néixer a Kent (sud-est anglès) i va utilitzar diferents noms, l'últim d'ells Khalid Masood.

El currículum delictiu de l'agressor, conegut pels serveis secrets britànics, encara que mai vinculat al terrorisme, es remunta a l'any 1983, i inclou possessió d'armes de foc i agressions, d'acord amb els mitjans locals.

El cap de la unitat antiterrorista de Scotland Yard, Mark Rowley, va confirmar el nom original de l'agressor i va indicar que dues persones més van ser detingudes en relació amb l'atac, elevant a 9 els arrestats, sis dels quals van sortir en llibertat sense càrrecs. La investigació està centrada a entendre «la motivació, la preparació i els associats» que tenia Masood per atemptar, va explicar Rowley, alhora que s'estableix si aquest va actuar sol, es va inspirar en propaganda terrorista o si va comptar amb ajuda de tercers. «Volem escoltar qualsevol persona que conegués Masood bé, que sàpiga qui eren els seus associats i puguin facilitar informació sobre els llocs que va visitar fa poc», va dir.

Scotland Yard també va defensar que els dispositius de seguretat que protegeixen el Parlament són «proporcionats» davant dels que qüestionen ara que l'accés al Palau de Westminster constitueix un punt feble, en romandre la porta oberta durant la major part del dia. «Els dispositius de seguretat han estat desenvolupats al llarg de molts anys pel Parlament i s'han dissenyat per garantir l'accés a l'edifici en equilibri amb una seguretat proporcionada però no massa intrusiva», va explicar.

Per la seva banda, els mitjans locals van revelar nombrosos aspectes de la vida personal de Masood, que va utilitzar diversos àlies. De vegades es feia dir Adrian Elms o Khalid Choudry, era fill de mare soltera; va residir en llocs com West Midland, Londres, Sussex i Luton, i tenia dona i tres fills.

Els mitjans van afegir que l'agressor havia treballat com a professor d'anglès i s'anunciava com a «britànic, amigable i accessible» malgrat el seu passat de violència, que en algun moment el va portar a passar temporades a la presó. El tabloide The Sun va explicar que el 2004 Masood es va casar amb la musulmana Farzana Malik «i la seva vida va canviar dramàticament», si bé no queda clar si la seva conversió es va produir llavors o més tard.

La Policia Metropolitana de Londres va assenyalar que 5 propietats van ser escorcollades ahir, que ha conclòs l'escorcoll d'unes altres 16 i que el nombre de material confiscat és de 2.700 objectes.

Per altra banda, més d'un centenar de persones van participar a Birmingham en una vigília per recordar les víctimes de l'atemptat de dimecres i fer una crida a la «unitat» de les comunitats que conviuen en aquesta ciutat anglesa. L'autor de l'atac vivia a Birmingham, on la policia ha realitzat vuit detencions en relació amb l'atemptat, que va causar quatre morts i uns 50 ferits.

«Birmingham està sent qualificada com el centre del terror. Aquesta ciutat no es quedarà callada mentre la qualifiquen així i la divideixen. Sabem perfectament com conviure junts, sabem bé com fer amics de totes les religions», va afirmar la sacerdot de l'església anglicana Jessica Foster.

Per part seva, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert diligències per l'atemptat de Londres per obrir d'aquesta manera una via d'atenció a víctimes de nacionalitat espanyola.